"Romania arata destul de bine acum: se asteapta crestere economica, moneda arata ca s-a incadrat pe un trend de apreciere. Cred ca pentru economia Romaniei ar fi rau sa se atinga foarte repede un curs de 4 lei/euro si cursul sa ramana acolo", afirma Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cea mai mare banca de pe piata locala.

El considera ca aprecierea leului a venit mai repede decat se asteptau jucatorii din economie, iar banda de fluctuatie a cursului s-a schimbat, mai exact s-a deplasat in jos, la 4 - 4,2 lei/euro (fata de 4,1 - 4,3 lei/euro cat a fost anul trecut), pe fondul unor intrari mai mari de capitaluri si a exporturilor care aduc valuta in economie.

Economistul BCR a subliniat, inca, ca leul este, din nou, pe radarul speculatorilor. "Leul, clar, redevine din ce in ce mai atractiv pentru speculatori. Piata locala este tot mai atractiva", a declarat Lucian Anghel.

Citeste si:

Cursul de schimb a fost usor subevaluat, potrivit BCR, nivelul de echilibru calculat de economistii bancii fiind de 3,9 lei/euro. "Chiar daca in conditiile actuale va fi dificil de atins, acesta ar fi in opinia noastra nivelul de echilibru. Poate ca si BNR isi doreste sa mentina cursul in intervalul 4 - 4,2 lei/euro pentru a mentine competitivitatea exporturilor", a explicat Lucian Anghel.

BCR prognozeaza un curs de 4,1 lei/euro pentru finalul acestui an.

Speculatorii s-au mai jucat pe curs si in octombrie 2008, cand Banca Nationala a Romaniei a intervenit pentru a limita deprecierea monedei nationale. Atacul speculativ asupra leului din luna octombrie a anului 2008 a esuat, mentiona la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca pozitiile lungi pe lei ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat intr-un studiu intitulat "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 si reputatia bancii centrale" care au fost parghiile atacului speculativ asupra leului din toamna anului 2008. Studiul o sa fie prezentat intr-o conferinta de presa pe 20 aprilie 2011 la Banca Nationala a Romaniei.