Perioada in care bancile centrale devin nepopulare se apropie, sustine Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care mentioneaza ca, pe masura ce economia incepe sa isi revina, banca centrala va reincepe sa fie atenta la frana.
Atentionarea oficialului BNR este clara, BNR nu va permite un avant economic precum cel din trecut, dar observatia bancii centrale vine chiar inainte sa aflam daca am iesit din recesiune sau nu.

"Este vremea in care bancile centrale devin nepopulare. Suntem, prin lege, contraciclici si, prin urmare, odata ce economia tinde catre relansare, noi ne reluam functia de frana. Mesajul Bancii Nationale se va adapta cand economia isi va schimba trendul", a subliniat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Mesajul viceguvernatorului BNR a fost transmis in contextul unui discutii despre evolutia post-criza a economiei. Bancile centrale sunt anticiclice si devin nepopulare pe masura ce economiile isi revin, iar BNR nu va face exceptie si va apasa pe frana cand economia isi va schimba trendul.

Totusi, economia Romaniei, desi s-a stabilizat, inca nu a iesit din recesiunea in care a intrat in ultimul trimestru din 2008 si care a provocat o contractie economica de aproape 10% fata de nivelul de dinante de criza.

Bogdan Olteanu a subliniat ca sistemul financiar din Romania a ramas stabil chiar si in ciuda dificultatilor din economie, iar bancile nu au cerut si nici nu au avut nevoie de sprijin financiar de la stat, iar acest lucru s-a datorat si masurilor preventive adoptate in trecut de BNR.

"Conditiile de creditare aprobate de BNR au permis un soft lending in domeniul financiar, iar bancile au ramas bine capitalizate si numarul de clienti cu probleme severe a fost redus", a explicat Olteanu. El considera ca in trecut ofertele de credite ale bancilor au fost inasprite, dar, concomitent, nici economia reala nu a mai avut capacitatea de a lansa proiecte bancabile.

Oficialii BNR discuta in aceasta perioada si despre reglementarea creditarii in valuta. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat recent ca banca centrala pregateste "masuri speciale" pentru restrictionarea creditarii in valuta. Bogdan Olteanu a explicat ca exista si acum o serie de restrictionari, constrangeri, un tratament diferit al creditelor in valuta fata de cele in moneda nationala si exista o discutie la nivelul UE.

"Exista o discutie la nivel european pe tema creditarii in valuta care vom vedea cum se va finaliza. Atunci, la nivelul BNR, nu va mai fi o discutie de optiune, ci de implementare", a declarat viceguvernatorul BNR. Mai exact, oficialul BNR a precizat ca banca centrala va implementa deciziile ce se vor lua la nivel european pentru restrictionarea creditarii in valuta.

Bancherii de pe piata locala asteapta, nu prea incantati, sa vada cum vor arata "masurile speciale" de restrictionare a creditarii in valuta pe care le pregateste Banca Nationala. Creditarea ar putea sa incetineasca semnificativ dupa o restrictionare a imprumuturilor in valuta, mai ales daca viitoare masuri vor viza si creditele ipotecare.

Creditul ipotecar in euro este inevitabil pentru piata bancara din Romania, in conditiile in care nu exista resurse pe termen lung in lei, considera Vladimir Kalinov, vicepresedintele executiv de retail din cadrul Raiffeisen Bank Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri