Bancile trebuie sa fie dispuse sa isi asume o profitabilitate mai redusa in viitor, afirma Radu Gratian Ghetea, liderul asociatiei bancherilor.

"Trebuie sa platim factura crizei. Ati vazut ca profiturile bancilor sunt din ce in ce mai aproape de realitatea economica din Romania si din lume. Cred ca sistemul bancar este printre putinele sectoare din Romania care a inteles ca nu se mai pot obtine profituri ca in perioada de dinainte de criza. Marjele se reduc, dobanzile se reduc, cred ca asta arata clar ca suntem dispusi ca, pe langa plata facturii, sa ne asumam si o profitabilitate mai redusa si dupa ce se termina plata acestei facturi", a declarat Ghetea, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Radu Ghetea a subliniat insa ca lupta pentru refinantarea clientilor buni de la concurenta nu face bine sistemului si trebuie sa se termine cat mai curand.

Citeste si:

"Cred ca ceea ce se intampla acum nu ajuta deloc la cresterea creditarii. Nu cred ca ascunde cineva faptul ca in acest moment acordam credite de refinantare. Este o perioada normala, dar nu trebuie sa dureze la nesfarsit. Bancile au deja laboratoare in care lucreaza la alte tipuri de credite decat cele de refinantare", a spun presedintele ARB.

In 2010, sase din zece clienti care au accesat un credit au facut cel putin o refinantare, arata statisticile Kiwi Finance, prezentate pentru wall-street.ro. 2011 este, pana acum, tot anul refinantarilor, un an in care bancherii vor reduce dobanzile la credite si se vor lupta pentru a-si pastra clientii sau pentru „a fura” clienti de la alte banci.