Bancile din Romania trebuie sa plateasca factura crizei si, in acelasi timp, sa se obisnuiasca cu profituri mai mici decat cele de dinante de criza, pe fondul unor marje si dobanzi mai mici, sustine Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor. Bancheri, insa, sunt platiti pentru a face business, profituri si a maximiza castigul actionarilor. Vor accepta bancherii o profitabilitate mai mica de acum inainte?
Bancile trebuie sa fie dispuse sa isi asume o profitabilitate mai redusa in viitor, afirma Radu Gratian Ghetea, liderul asociatiei bancherilor.

"Trebuie sa platim factura crizei. Ati vazut ca profiturile bancilor sunt din ce in ce mai aproape de realitatea economica din Romania si din lume. Cred ca sistemul bancar este printre putinele sectoare din Romania care a inteles ca nu se mai pot obtine profituri ca in perioada de dinainte de criza. Marjele se reduc, dobanzile se reduc, cred ca asta arata clar ca suntem dispusi ca, pe langa plata facturii, sa ne asumam si o profitabilitate mai redusa si dupa ce se termina plata acestei facturi", a declarat Ghetea, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Radu Ghetea a subliniat insa ca lupta pentru refinantarea clientilor buni de la concurenta nu face bine sistemului si trebuie sa se termine cat mai curand.

"Cred ca ceea ce se intampla acum nu ajuta deloc la cresterea creditarii. Nu cred ca ascunde cineva faptul ca in acest moment acordam credite de refinantare. Este o perioada normala, dar nu trebuie sa dureze la nesfarsit. Bancile au deja laboratoare in care lucreaza la alte tipuri de credite decat cele de refinantare", a spun presedintele ARB.

In 2010, sase din zece clienti care au accesat un credit au facut cel putin o refinantare, arata statisticile Kiwi Finance, prezentate pentru wall-street.ro. 2011 este, pana acum, tot anul refinantarilor, un an in care bancherii vor reduce dobanzile la credite si se vor lupta pentru a-si pastra clientii sau pentru „a fura” clienti de la alte banci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri