Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite aprecierea leului pentru a apropia inflatia de intervalul tintit in acest an, a declarat pentru Bloomberg Catalin Pauna, economistul-sef al biroului Bancii Mondiale din Romania.
Banca centrala ar putea folosi un leu mai puternic pentru a controla preturile, odata ce cresterea economica revine, in contextul unei inflatii in urcare din cauza costurilor tot mai mari ale carburantilor si alimentelor la nivel mondial, a afirmat Pauna.

"Aducerea ratei inflatiei in tinta bancii centrale in acest an va fi o provocare si va necesita masuri si politici adecvate. Banca ar putea apela la folosirea politicii cursului de schimb. Este un impact clar asupra inflatiei din aprecierea leului, si este destul de rapid", a aratat economistul BM, potrivit Mediafax.

Tinta de inflatie a BNR este de 3% plus/minus un punct procentual in acest an, iar rata estimata pentru sfarsitul anului este de 3,6%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat anterior ca estimarea ar putea fi modificata la 5%.

Pauna anticipeaza ca inflatia s-ar putea reduce substantial in a doua jumatate a anului.
"Personal, ma astept la presiuni in sensul aprecierii leului, pe masura ce economia se redreseaza", a afirmat el.

BNR a stabilit miercuri un curs de referinta de 4,0858 lei pe euro, cu 4,6% mai putin fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri