Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite aprecierea leului pentru a apropia inflatia de intervalul tintit in acest an, a declarat pentru Bloomberg Catalin Pauna, economistul-sef al biroului Bancii Mondiale din Romania.

Banca centrala ar putea folosi un leu mai puternic pentru a controla preturile, odata ce cresterea economica revine, in contextul unei inflatii in urcare din cauza costurilor tot mai mari ale carburantilor si alimentelor la nivel mondial, a afirmat Pauna.

"Aducerea ratei inflatiei in tinta bancii centrale in acest an va fi o provocare si va necesita masuri si politici adecvate. Banca ar putea apela la folosirea politicii cursului de schimb. Este un impact clar asupra inflatiei din aprecierea leului, si este destul de rapid", a aratat economistul BM, potrivit Mediafax.

Tinta de inflatie a BNR este de 3% plus/minus un punct procentual in acest an, iar rata estimata pentru sfarsitul anului este de 3,6%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat anterior ca estimarea ar putea fi modificata la 5%.

Pauna anticipeaza ca inflatia s-ar putea reduce substantial in a doua jumatate a anului.
"Personal, ma astept la presiuni in sensul aprecierii leului, pe masura ce economia se redreseaza", a afirmat el.

BNR a stabilit miercuri un curs de referinta de 4,0858 lei pe euro, cu 4,6% mai putin fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
De ce cresc dobanzile si cine le poate influenta?