In ciuda concurentei in crestere, piata bancara din Romania ofera destul loc pentru \"nou-veniti\"

Gradul de bancarizare din Romania ramane in continuare scazut, ceea ce face sa existe inca suficient loc pentru dezvoltarea sistemului bancar, a aratat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

"Speram sa creasca competitia intre banci, ca si calitatea serviciilor, pe fondul apropierii datei de 1 ianuarie 2007, cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene", a spus Ghetea. Acesta a explicat ca bancile romanesti trebuie sa fie pregatite pentru concurenta din UE si vor fi nevoite sa se adapteze rapid normelor europene. "Esecul nu este o optiune pentru sectorul bancar si pentru Romania privind data de 1 ianuarie 2007", a subliniat presedintele ARB. Ghetea a amintit ca in Romania a fost creata o infrastructura puternica in sistemul bancar.
"Sistemul electronic de plati romanesc este total compatibil cu sistemul de plati european", a mentionat acesta. "Rata de neperformanta este sub 3,5 puncte", a spus presedintele ARB.

Birocratia ramane o problema

Birocratia ramane, totusi, ridicata in sistemul bancar romanesc, fata de tarile occidentale, a aratat Radu Gratian Ghetea, referindu-se la numarul mare de angajati care lucreaza in activitati indirecte. "Zece la suta din personalul bancilor din Romania munceste in alte activitati in banca decat cele efective de operatiuni cu clienti", a explicat Gratian Ghetea.
Presedintele ARB nu a ezitat sa critice deschis politica Bancii Nationale a Romaniei de limitare a creditului de consum, in special a celui in valuta, si parghiile prin care Banca Centrala incearca sa mentina inflatia la un nivel scazut. "Din dorinta de a tine in loc inflatia, BNR face presiuni asupra bancilor comerciale, dar nu acestea sunt principalii responsabili de pericolul de crestere a inflatiei", a subliniat presedintele ARB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De teama coronavirus, investitorii români încep să înroșească telefoanele
Setari Cookie-uri