"Trebuie sa clarificam cine are dreptate, Banca Nationala sau INS", a spus Ialomitianu, intrebat despre rezervele exprimate marti de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, INS a anuntat ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai BNR si INS.

Citeste si:

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheroghe Gherghina a afirmat marti seara ca deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Anul trecut, CE a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia UE ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.