Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca trebuie clarificat cine are dreptate dintre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Institutul National de Statistica (INS) in problema ridicata de catre Comisia Europeana (CE), care a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar, scrie Mediafax.
"Trebuie sa clarificam cine are dreptate, Banca Nationala sau INS", a spus Ialomitianu, intrebat despre rezervele exprimate marti de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Eurostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, INS a anuntat ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai BNR si INS.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheroghe Gherghina a afirmat marti seara ca deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Anul trecut, CE a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia UE ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri