Soldul creditului privat acordat de banci s-a redus in luna martie din acest an cu 1,9% in termeni reali fata de luna precedenta (scaderea fiind de 1,3% in termeni nominali), coborand la aproape 204 miliarde de lei.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,5% in termeni reali (crestere de 0,1% in termeni nominali), in ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 2,1% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,3%), potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Comparativ cu perioada similara din 2010, creditul neguvernamental a inregistrat in martie 2011 scadere de 5,3% in termeni reali (crestere de 2,3% in termeni nominali), pe seama unui avans usor al creditului in valuta si a unei diminuari mai puternice a creditului in lei. Soldul creditului in valuta, exprimat in euro, s-a majorat in ultimul an cu 4,9%, insa creditul in moneda nationala s-a diminuat cu 9,7% in termeni reali.

Bancile au imprumutat statul mai putin in luna martie a acestui an, soldul creditului guvernamental inregistrand o scadere de 1,8% fata de luna precedenta, pana la aproape 61,5 miliarde de lei. Totusi, creditul guvernamental era in martie 2011 mai mare cu 12,2% in termeni reali (21,2% in termeni nominali), fata de perioada similara din 2010.