La nivel global strategia investitionala a fondurilor de pensii cunoaste noi tendinte, pe masura ce administratorii cauta sa acopere scaderea dobanzilor la intrumentele cu venit fix cu investitii de private equity. Tot mai mult, aceasta tendinta prinde contur si in Romania.
In ultimii ani, administratorii fondurilor de pensii private din intreaga lume au fost incurajati sa-si majoreze detinerile de actiuni la companii private, care nu sunt listate la burse. Tendinta se manifesta in contextul in care supraveghetorii sistemelor de pensii nationale si administratorii cauta sa acopere perioadele de scadere a randamentele investitiilor in intrumente cu venit fix.

Aceste detineri de capital (private equity) sunt de obicei realizate prin intermediul unor vehicule investitionale create de stat sau de alti investitori privati. Are loc astfel o diversificare a investitiilor si o crestere in valori absolute si relative a sumelor alocate economiei reale in dauna celor care finanteaza exclusiv statul.

“Deocamdata beneficiem de contributii si active reduse pentru a putea finanta proiecte majore de investitii in economie, precum in infrastructura, dar cred ca fondurile au deja masa critica de active si se pot angaja in investitii pentru sustinerea companiile. Piata, impreuna cu CSSPP, trebuie sa se maturizeze, sa se adreseze antreprenorilor cu idei si cu nevoi de finantare si expertiza", a spus Mircea Oancea (foto sus), presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei “Fondurile de pensii - investitii in IMM-urile din Romania prin 3TS Catalyst Romania”, organizata de 3TS Capital Partners.

El a explicat ca ramane ca supraveghetorul sa gaseasca modalitatile de reglementare si de gestionare a riscului care genereze rezultate investitionale si care sa acopere perioadele de scadere a dobanzilor de pe piata ale intrumentelor cu venit fix. "Vor fi si perioade economice cand aceste instrumente nu vor mai aduce aceleasi randamente si trebuie sa gasim noi oportunitati si instrumente de investire".

Obiectivele generale ale sistemelor de pensii, potrivit presedintelui CSSPP, vizeaza asigurarea functionarii unor mecanisme care sa asigure venituri corespunzatoare la varsta pensionarii, comparativ cu cele obtinute in perioada activa si, complementar, o crestere economica eficienta, prin implicarea fondurilor de pensii administrate privat in economia reala.

Insa, fondurile de pensii din Romania nu au investit niciodata in zona de private equity. Un prim pas in implicarea fondurilor de pensii in investitii de tip private equity pentru sustinerea companiilor romanesti il reprezinta crearea fondului de investitii Catalyst Romania, care ar putea deveni operational in iunie.

Fondul, lansat de 3TS Capital Partners in colaborare cu Fondul European de Investitii (FEI) printr-un parteneriat cu Guvernul roman, este destinat IMM-urilor romanesti, avand o strategie de investitii de tip "capital de crestere", pentru finantarea companiilor din Tehnologie, Media si Telecomunicatii.

"In momentul de fata credem ca fondul va ajunge la un nivel al capitalului destinat investitiilor de aproximativ 30 de milioane de euro si din aceasta suma am propus fondurilor de pensii romanesti sa investeasca 6 milioane de euro ca angajament maxim", a declarat Mihai Sfintescu (foto alaturat), directorul de investitii al 3TS Capital Partners.

Celelalte angajamente la capitalul de investitii al fondului vor veni din partea FEI (17,5 milioane de euro), un consortiu condus de Certinvest (2 milioane de euro), 3TS (0,3-0,5 milioane de euro) si alti investitori (4 milioane de euro). Perioada maxima de viata a investitiei va fi de 10 ani.

Sfintescu a explicat ca a avut discutii cu mai multi administratori si Comisia de Supraveghere, iar din discutii a reiesit ca ar fi convenabil a se crea un grup de investitii pentru sustinerea economiei reale. "Investitia se va realiza in etape succesive. Initial 10% vor fi investiti in fiecare IMM si in functie de performantele companiei se investesc sume suplimentare, de pana la maxim 2 milioane de euro per companie".

Cei 6 milioane de euro ar veni de la toate fondurile, iar suma ar reprezenta numai 0,5% din activlele totale sub management ale fondurilor de pensii care sunt de 1,2 miliarde de euro. In sistemul Pilonului II, maxim 2% din activele fondului de pensii pot fi investite in instrumente private equity la companii din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in timp ce in sistemul Pilonului III, limita maxima stipulata este de 5%.

"Noi ne-am propus ca fondul sa devina operational chiar din luna iunie in masura in care investitorii sunt pregatiti sa faca acest pas, cu sau fara fondurile de pensii. Avem deja 70% din banii de la FEI, Certinvest vine cu o suma suplimentara plus capitalul pe care-l punem noi. In momentul de fata suntem la 80-90% din capitalul pentru primul closing (n.r. moment in care un fond a strans un capital pentru prima faza a unui ciclu de investitii)", a declarat Sfintescu

El a explicat ca daca pentru fondurile de pensii exista probleme tehnice, legislative sau complicatii din punct de vedere investitional, angajamentul poate fi adus la al doilea closing daca din punct de vedere tehnic dureaza mai mult. "Primul closing este atunci cand lansam fondul, iar intr-un orizont de timp de doua saptamani putem sa intram deja in prima investitie".

Una dintre firmele in care noul fond urmeaza sa investeasca este Avangate, companie de plati online de software la nivel international, parte din grupul Gecad. 3TS Cisco Growth Fund a preluat in luna februarie un pachet minoritar din Avangate, companie urmand sa primeasca o investitie de patru milioane de euro. Din aceasta suma, o parte va fi asigurata de noul fond.

"Printr-o investitie in cadrul fondului urmarim sa dublam banii investitorilor intr-un interval de 5 ani de zile. Daca administratorii de pensii fac astazi un angajament investiotional de 6 milioane de euro, dupa o perioada de 5 ani ne asteptam ca valoarea participatiei lor sa ajunga la 12 milioane", a spus Mihai Sfintescu.

Investitiile fondurilor de pensii in actiuni ar putea ajunge la 25% in 5 ani

"Diversificarea investitiilor si cresterea in valori absolute si relative a sumelor alocate economiei reale in dauna celor care finanteaza statul va conduce in urmatorii 5 ani la situatia in care ponderea actiunilor in totalul activelor fondurilor de pensii private ar putea ajunge la cel putin 25%, de la 15% in prezent", a declarat Mircea Oancea.

Insa, pe masura ce sumele alocate investitiilor in actiuni cresc, pentru a diversifica si pentru a reduce riscul de lichiditate asociat portofoliilor de actiuni, fondurile de pensii private se vor orienta intr-o mai mare masura catre actiunile emitentilor listati la bursele europene, in conditiile in care piata de capital locala nu poate asigura un numar mai mare de emitenti cu o lichiditate adecvata, a spus el.

Fondurile de pensii private nu considera insa bursa romaneasca destul de matura pentru a genera o diversificare adecvata a riscului si pentru a investi preponderent local banii contribuabililor, precum se intampla in Polonia, unde numai 5% din capitalul acumulat a fost plasat pe alte piete.

Cresterea numarului de emitenti la bursa locala s-ar putea realiza insa prin listarea unor companii de stat din energie, transporturi etc. si a unor companii private.

"Structura investitiilor fondurilor de pensii private este extrem de conservatoare la momentul actual si putin diversificata, bazandu-se pe activele clasice. Ponderea instrumentelor cu venit fix este peste 40% din structura, iar o pondere de sub 20% este alocata companiilor de pe bursa romaneasca, pietelor reglementate din Europa si a obligatiunilor emise de companii private. Din pacate aceste obligatiuni sunt emise si achizitionate in special de piata europeana", a spus Mircea Oancea.

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private obligatorii si facultative au ajuns la valoarea de 5.251 de milioane de lei, in crestere cu 12,62% fata de luna decembrie, in timp ce numarul participantilor a urcat la peste 5,5 milioane de persoane.

In trimestrul intai din 2011, pe Pilonul II pentru a profita de oportunitatile investitiilor pe piata de capital, fondurile si-au diminuat valoarea sumelor plasate in depozite bancare pentru a creste investitiile in actiuni (14,89%). Aceeasi tendinta s-a manifestat si pe Pilonul III, unde fondurile de pensii facultative au crescut valoarea sumelor plasate in actiuni (17,59%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri