Profitul net al grupului BCR a scazut in primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobanzi in principal din cauza OUG 50 si cresterii cheltuielilor cu personalul, scrie Mediafax.
BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat dupa impozitare si interesele minoritare, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei. In perioada ianuarie-martie 2010 grupul a obtinut un castig net de 243 milioane de lei.

"Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 457,4 milioane lei, in crestere cu numai 0,2% fata de primul trimestru din 2010 si a evoluat conform asteptarilor luand in considerare in special faptul ca atat segmentul persoanelor fizice cat si al companiilor au continuat sa se confrunte cu conditii dificile de piata. Segmentul companiilor, in special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante in primele trei luni", se arata intr-un comunicat al BCR.

Grupul noteaza ca revenirea economiei romanesti a fost una fragila in primul trimestru, astfel incat multe afaceri s-au confruntat cu o reducere dramatica a cererii pentru produsele si serviciile lor, iar un mare numar de afaceri, in special microintreprinderi si IMM-uri, s-au inchis.

Portofoliul de credite al grupului BCR a avut o evolutie "relativ satisfacatoare" in primul trimestru, in circumstantele date, iar ponderea creditelor neperformante in sold s-a mentinut la nivelul de la finele anului trecut, de 16,8%.

"Ritmul formarii creditelor neperformante a incetinit in primul trimestru comparativ cu ultimele trei luni din 2010, dar se mentine la un nivel ridicat si nu este asteptata o scadere semnificativa pe termen scurt", noteaza sursa citata.

Grupul BCR are o rata de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane de aproximativ 129%.

Profitul operational al grupului BCR a scazut in primul trimestru cu 20,2% comparativ cu perioada similara din 2010, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), ca urmare a diminuarii venitului operational. Fata de ultimele trei luni ale anului trecut, profitul operational a crescut cu 10,9%.

Venitul operational a scazut cu 9,6% fata de primul trimestru din 2010, la 1,05 miliarde de lei, in principal din cauza venitului net mai mic din dobanzi si comisioane, ca urmare a conditiilor pietei, respectiv a diminuarii ratelor dobanzii, al nivelului redus al cererii eligibile de credite si al impactului implementarii noii legi a contractelor de credit pentru consumatori.

Astfel, venitul net din dobanzi s-a redus cu 11,6%, la 859,1 milioane de lei, iar veniturile nete din speze si comisioane au coborat cu 2,4%, la 154,1 milioane de lei.

Pe de alta parte, rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 10,7%, la 41,6 milioane de lei, in special pe baza operatiunilor de schimb valutar.

Cheltuielile operationale ale grupului BCR s-au majorat cu 10,3%, respectiv cu 41,7 milioane de lei, la 446 milioane de lei, in contextul in care institutia mentioneaza ca a continuat sa investeasca in "costurile bune", mai ales in pregatirea angajatilor, canalele de distributie electronice si activitatea de carduri, precum si in modernizarea retelei de unitati retail, ceea ce genereaza costuri mai ridicate cu amortizarea.
Totodata, cheltuielile cu personalul ale BCR au crescut in primul trimestru cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut, respectiv cu 23,5 milioane de lei, la 222,5 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Erste, actionarul majoritar al BCR, numarul de angajati ai grupului din Romania a crescut in primul trimestru cu 146 persoane, respectiv 1,6% fata de finele anului trecut, la 9.258 de salariati.

Astfel, raportul cost-venit s-a situat in primul trimestru la 42,3%, in crestere fata de nivelul de 34,6% din perioada similara a anului trecut.
Rata de adecvare a capitalului BCR era la finele primului trimestru de aproximativ 12% potrivit RAS, iar rata de solvabilitate a grupului calculata potrivit IFRS este de circa 17,1%.

In ceea ce priveste activitatea bancii, activele totale ale BCR s-au diminuat cu 2% fata de sfarsitul anului trecut, la 68,5 miliarde de lei (16,6 miliarde de euro), evolutie similara cu cea raportata pentru primul trimestru al anului trecut.

Volumul total al portofoliului de credite acordate de BCR a scazut cu 2,3%, la 47,48 miliarde de lei, banca mentionand ca aceasta evolutie reprezinta un efect sezonier similar activitatii din primul trimestru al anului trecut, in special pe baza reducerii inregistrate pe segmentul persoane fizice.

Portofoliul de credite retail al bancii, care include persoanele fizice si microintreprinderile, s-a redus cu 5,2% in primele trei luni, in concordanta cu diminuarea veniturilor populatiei si tendintele pietei.

"Evolutia pozitiva a creditarii ipotecare, antrenata in principal de programul guvernamental Prima Casa, a fost contracarata de scaderea fluxului de credite noi de consum, garantate si negarantate", se arata in comunicat.

Creditarea corporate s-a mentinut relativ stabila, urcand cu 0,1% de la inceputul anului, in principal pe seama furnizarii de capital de lucru catre companii si a finantarii intreprinderilor din sectorul public.

Portofoliul de credite corporate detine o cota de 58,3% in totalul imprumuturilor acordate de banca clientilor, in timp ce creditele retail reprezinta 41,7%.

Pe de alta parte, depozitele atrase de BCR de la clienti s-au redus cu 2,9% fata de inceputul anului, la 36,2 miliarde de lei, pe fondul tendintelor sezoniere inregistrate pe segmentul clientilor companii (in scadere cu 11,4%), care au contrabalansat cresterea usoara, de 0,2%, a plasamentelor de retail.

BCR a mentinut reteaua teritoriala la 667 unitati, concentrandu-se pe dezvoltarea canalelor alternative de distributie in baza strategiei de a-si incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar, dar a majorat numarul de bancomate cu 51 de aparate in primul trimestru, la 2.317 ATM-uri, si reteaua de POS-uri pana la 18.182 unitati.

Grupul BCR include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR.

O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri