Profitul net obtinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut in primul trimestru de aproape doua ori, la 31,76 milioane lei, in contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% si majorarii veniturilor nete din dobanzi cu 5%, a anuntat institutia de credit, potrivit Mediafax.
Profitul operational al Banca Transilvania (BT) a fost in primul trimestru de 201,84 milioane lei, in scadere cu 7% fata de perioada similara a anului trecut.

Nivelul profitului a fost influentat de reducerea veniturilor din operatiuni financiare cu 39%, la 34,93 milioane de lei, in principal a veniturilor din titluri care s-au diminuat cu 21 milioane lei, potrivit unui comunicat al BT.

In ceea ce priveste veniturile din dobanzi, acestea au crescut cu 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 254 milioane lei.

Veniturile nete din comisioane au avansat in primele trei luni cu 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 85,31 milioane de lei.

Per total, veniturile operationale s-au mentinut aproape la acelasi nivel, de 379,39 milioane de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile operationale au crescut cu 5%, la 177,55 milioane de lei, in contextul in care costurile cu publicitatea au avansat cu 51%, la 3,69 milioane de lei.

"Depasirea (cheltuielilor operationale - n.r.) a fost determinata de cresterea retelei de unitati BT, de majorarea contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum si de cresterea cotei de TVA, cu 5%", au explicat oficialii bancii.

Costurile cu personalul au fost in primul trimestru cu 1% mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 83,88 milioane de lei.

Cheltuielile nete cu provizioanele au insumat in primul trimestru 161 milioane lei, cu 16%, respectiv 30 de milioane de lei, sub valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, calitatea potofoliului de credite dand semne de stabilizare.

Activele bilantiere ale BT au insumat la sfarsitul primului trimestru de 22,041 miliarde de lei, in crestere cu 2% fata de finele anului trecut.

"Portofoliul de credite este unul stabil, preponderent in lei, soldul urcand cu doar 1% fata de finele anului trecut, la 13,4 miliarde de lei, din care 61,24% reprezinta credite pentru companii, iar 38,76% sunt imprumuturi pentru persoane fizice", potrivit comunicatului BT.

Soldul provizioanelor a crescut cu 9% in primele trei luni ale acestui an, la 1,479 miliarde de lei, in timp ce creditele neperformante reprezentau la finele lunii martie 7,82% din totalul portofoliului de imprumuturi.

Investitiile bancare, respectiv titlurile detinute de banca, insumau la finele lunii martie 4,3 miliarde de lei, in crestere cu 9% comparativ cu finele anului trecut.

Resursele atrase de la clientela au avansat in primul trimestru cu 2% comparativ cu decembrie 2010, la 17,6 miliarde de lei.

Rata de solvabilitate a bancii se situeaza la un nivel confortabil, de 12,93%.

La finalul anului trecut, Banca Transilvania se clasa pe locul cinci in topul primelor zece banci in functie de active, cu un procent de 6,3% in active totale nete in sistemul bancar.

Potrivit celor mai recente raportari, BERD are 14,61% din actiunile BT, iar Bank of Cyprus 9,7%, in actionariat regasindu-se si presedintele Consiliului de Administratie, Horia Ciorcila, cu aproape 5% din titluri.

Actiunile bancii au fost oprite de la tranzactionare in sedintele bursiere de joi si vineri. Calculata la cel mai recent pret din piata, de 1,532 lei, capitalizarea BT este de 2,264 miliarde lei.

Actionarii BT au aprobat, joi, majorarea capitalului social cu 295,7 milioane lei, la 1,77 miliarde lei, prin capitalizarea rezervelor din profiturile din anii anteriori, rascumpararea a maxim 0,95% din titluri, precum si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit brut de 180 milioane lei, in crestere cu 33%, si active de 24 miliarde lei, in urcare cu 11%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri