Ce presupune adoptarea euro? Cand vom fi pregatiti?

3 Mai 2011 / 10:00 - 12:00


21 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru azi, 3 mai 2011, este “Ce presupune adoptarea euro? Cand vom fi pregatiti?”.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, va discuta in direct impreuna cu cititorii Wall-Street.ro despre momentul in care Romania va fi pregatita sa adopte euro, care sunt conditiile pentru adoptarea euro si ce presupune schimbarea leului cu moneda europeana.

Dezbaterea s-a incheiat. Invitatul Wall-Street.ro va raspunde cat de curand si la ultimele intrebari.

Invitatii pe tema "Ce presupune adoptarea euro? Cand vom fi pregatiti?"

  • Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC ING Bank Romania

Dezbateri pe tema: Ce presupune adoptarea euro? Cand vom fi pregatiti?


Eu cred ca Romania nu va fi pregatita niciodata sa adere la zona Euro cu actuala clasa politica. Ne trebuiesc mai putini politicieni si mai multi experti. Daca ramanem cu RON nu credeti ca ar fi mai bine pentru economia Romaniei ?

Adrian-Constantin Cucu / 3 Mai 2011 ora 11:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

In consecinta, care ar trebui sa fie performantele economice REALE ale Romaniei in anul 2020 pentru ca Romania, nu numai sa poata suporta aceasta trecere la moneda EURO ci si sa fie in avantajul ei?

Ioana haitchi / 3 Mai 2011 ora 11:26
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 18:23
Am dat anul 2020 ca exemplu. Avand in vedere gradul actual de dezvoltare si ritmul de convergenta reala din trecut, inclusiv cel inregistrat de alte tari care acum fac parte din zona euro, va dura mai mult decat anul 2020 pentru a indeplini criterii de convergenta reala. Asa cum spuneam, acestea se refera, in primul rand, la apropierea structurii economiei romanesti de cea a zonei euro (ponderi similare a principalelor sectoare care contribuie la formarea PIB, producerea de bunuri/servicii similare sau apropiate celor din zona euro, piata de capital dezvoltata si integrata in cea europeana, piata muncii flexibila, cicluri economice apropiate). Apoi, e vorba de apropierea nivelului preturilor din Romania de cele din zona euro, la nivelul intregii economii. Bineinteles, e vorba si de apropierea veniturilor romanilor de cele din zona euro (decalajul din prezent este mult prea mare). Convergenta sustenabila si durabila e elementul cheie inainte de a ne gandi la adoptarea euro.

In opinia dvs., ne foloseste la ceva autonomia politicii monetare?

Cazimir / 3 Mai 2011 ora 11:02

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Cum va influenta adoptarea Euro, relaiile economice dintre Republica Moldova, i n general ce impact va avea asupra economiei din stnga Prutului

Rusu Valeriu / 3 Mai 2011 ora 11:01

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

In ultima perioada, se vorbeste tot mai mult de cresterea riscului de destramarea a zonei euro. Vedeti posibil acest scenariu? Cand? Care ar fi consecintele?

Oana Cretu / 3 Mai 2011 ora 10:50
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 18:22
Nimic nu poate fi exclus, insa destramarea zonei euro mi se pare putin probabila. Formarea ei a fost o decizie politica si, daca va exista in continuare vointa politica, va exista si zona euro. Pentru aspecte legate de consecinte vezi, te rog, raspunsul dat lui giurgiu gheorghe. Cel mai probabil, consecintele sunt, pe termen scurt (cativa ani), dramatice. Pe termen lung (peste 10 ani) este posibil ca lucrurile sa se imbunatateasca considerabil.

Care sunt asteptarile dumnevoastra vizavi de inflatie, pentru urmatorii ani?

Florian Marin / 3 Mai 2011 ora 10:48
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:46
Am calculat care ar fi cresterile de preturi plauzibile in urmatorii 10 ani dinspre: electricitate, gaze, energie termica, accize tutun si apa, canal, salubritate. Acestea reprezinta circa 15% din cosul de consum. Si atentie, am utilizat in scenarii cresteri de preturi la nivelul unui an care sa permita o convergenta catre pretul mediu actual din UE. In realitate, cresterile de preturi in zona euro la electricitate, ca exemplu, au fost peste 30% in ultimii 5 ani, chiar mai mari decat in cazul Romaniei. Rezonabil ar fi fost sa presupun ca vor creste in continuare acele preturi...
Revenind, categoriile mentionate anterior au un impact inflationist de circa 1.5pp in rata anuala a inflatiei in fiecare an (pe medie). Presupunand ca restul de 85% din componente vor inregistra cresteri de pret de circa 3% pe an (foarte putin din punct de vedere istoric si, as spune eu, practic imposibil in mod sustenabil), o rata anuala a inflatiei de circa 4% pe an pare un fel de minim in urmatorii 10 ani.
Asta nu inseamna ca nu vor fi rate de inflatie mai mici de 4%, poate chiar sub 3%. Insa acele rate de inflatie vor fi temporare, nu va fi reusita mentinerea inflatiei la acel nivel.
Din aceasta perspectiva, stabilirea unor tinte de inflatie de 2.5% sau 3% este nerealista. De unde rezulta si ratarea frecventa a tintelor de inflatie de catre BNR.

Putem risca anumite pierderi pe termen lung daca fortam economia sa intre in zona euro? Care ar fi costurile ECONOMICE ale unei fortari mai degraba POLITICE?

Dorin / 3 Mai 2011 ora 10:29
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:42
Vezi, te rog, raspunsul dat Alexandrei.

Care vor fi parghiile acestei disciplinari a politicii economice prin adoptarea euro? Cele mai importante si concrete..

Ana Nicolescu / 3 Mai 2011 ora 10:15
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:34
Exemplele tarilor din periferia Europei spun ca nu exista niciun fel de disciplinare a politicilor economice prin adoptarea euro sau ca gradul de disciplinare este relativ redus. Disciplinarea tine de natura fiecarui popor, nu poate fi impusa decat partial. Eu nu cred in acest argument pentru adoptarea euro decat intr-o masura redusa.

Domnul Daniel Daianu afirma ca dezbaterea cu privire la adoptarea monedei euro este precara. Ce credeti dvs?

Liviu D. / 3 Mai 2011 ora 10:13
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:31
Precara este un cuvant politicos. Eu as spune ca lipseste cu desavarsire. Se tot vorbeste de adoptarea euro, dar nu exista niciun studiu de impact al autoritarilor (MF si/sau BNR). Tari precum Cehia, Ungaria sau Polonia au asemenea studii de cativa ani si poate de aceea au hotarat ca pentru moment e mai bine sa ramana in afara zonei euro. Noi nu avem niciun studiu serios, dar vrem sa adoptam euro cat mai repede.
Ca sa nu mai spun ca initial s-a dorit adoptarea euro la 1 ianuarie 2014 cu intrarea in ERM2 la 1 ianuarie 2012, lucru care era si este imposibil. BNR si MF au realizat abia dupa cativa ani greseala si au mutat data de intrare la 1 ianuarie 2015 (tehnic e posibil sa intram la 1 ianuarie 2015 daca intram in ERM2 la 1 ianuarie 2012). Asta arata cat de putin sunt fundamentate deciziile importante in Romania.

explicati impactul adoptarii monedei unice asupra :

-datoriilor romaniei ( dublare);

-scumpirilor generalizate (dublare);

-inghetarea salariilor pe termen de cel putin 5 ani si necesitatea stabilirii lor la plafon scazut ptr. a asigura competitivitatea la export, in conditiile unei inflatii mult peste 2%;

-romaniei in urmatoarea criza din acest deceniu, in conditiile competitivitatii scazute, stiind ca fat man rezista mai bine decat thin man la socuri economice;

ALEX ANTIM / 3 Mai 2011 ora 10:01
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:25
1. Datoria externa ramane aceeasi, iar cea interna nu se va dubla (pentru asta ar fi nevoie de scaderea EUR/RON la jumatate fata de nivelul actual)
2. Scumpirile vor avea loc oricum, chiar si fara adoptarea euro. Termenul de dublare are relevanta doar daca precizati si orizontul de timp. Imediat dupa adoptarea euro nu putem vorbi decat de cresteri moderate, nici vorba de dublare.
3. Salariile vor creste daca economia va creste (scenariul cel mai probabil). Nu exista niciun motiv de inghetare a salariilor. Competitivitatea la export se analizeaza prin respectarea urmatoarei corelatii: cresterea de productivitate trebuie sa fie superioara aprecierii reale a leului (prin curs de schimb fix, aprecierea reala va fi relativ egala cu diferentialul de inflatie) si cresterii salariilor reale. Prin urmare, daca economia va creste si leul nu se va intari real foarte mult fata de euro, vom beneficia de majorari salariale in termeni reali (cresterea puterii de cumparare), nu doar crestere nominala.
4. Competitivitatea absoluta a Romaniei este ridicata in momentul de fata. In termeni relativi am pierdut competitivitate, in special ca urmare a cresterilor de salarii/preturi mult peste media UE. Prin adoptarea rapida a euro probabil ca vom pierde tot mai mult competitivitate pe fondul cresterilor de salarii/cresterii inflatiei. Acest din urma aspect e important pentru momentul adoptarii euro. Daca nu grabim adoptarea euro s-ar putea sa nu mai fie nevoie de majorari mari de preturi/salarii care sa duca la pierdere de competitivitate. E nevoie sa trecem prin cea mai importanta parte a acestor majorari inainte de a adopta euro prin stimularea cresterii economice cu politici economice proprii si obtinerea, astfel, a unei cresteri importante a productivitatii.

Adoptarea euro inseamna si sfarsitul masinatiilor legate de cursul valutar limitand astfel posibilitaea acoperirii unor cheltuieli neperformante ale guvernului si limitand totodata si influientele politice ,nefaste asupra bancii nationale?

Dorin Rugina / 3 Mai 2011 ora 09:53
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:09
Nu cred in folosirea cursului valutar ca instrument de acoperire a unor cheltuieli "neperformante" ale guvernului. Dar da,  o anumita depreciere a leului este justificata economic atunci cand deficitul bugetar creste nesustenabil pe fondul platii de pensii si salarii fara legatura cu realitatea economica.
Dupa adoptarea euro BNR ar mai avea doar capacitati administrative si ar avea o relevanta foarte mica pentru dezvoltarea economiei locale. Politica guvernului si cea a Bancii Centrale Europene (BCE) ar fi factorii cei mai importanti.

Cu pensii de 100 Euro - foarte multe, cu salarii de max. 200-250 Euro - majoritare pe piata muncii in Romania, cu somaj generalizat - fara perspective de eradicare, cum se planuieste adoptarea monedei Euro, care, cunoastem cu totii, va atrage si preturile majorate la alimente, medicamente, caldura, apa, electrica ?! Aceste utilitati, care, chiar in prezent, oricum depasesc mult puterea de cumparare actuala a romanilor ?! Pauperizarea generalizata este incompatibila cu prospera moneda Euro.Explicatiile eventuale, despre cum va creste economia Romaneasca, in urmatorii 4 ani, incat sa se ajunga la puterea de cumparare ca in Vestul Europei, nu sunt realiste, sunt doar lozinci expirate. Deci, asteptam adevarul?

Angela / 3 Mai 2011 ora 09:43
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:15
Adevarul absolut nu exista! Este adevarat ca economia romaneasca este departe de cea a zonei euro din punct de vedere al convergentei reale (care presupune apropierea veniturilor, a preturilor, a structurii celor doua economii, etc). In consecinta, adoptarea euro nu trebuie grabita.
Insa situatia economiei romanesti nu este chiar atat de dramatica cum o prezentati dvs. Rata somajului in Romania este una dintre cele mai scazute in UE (inclusiv masura bazata pe sondaj care e conforma cu standardele UE). Pe masura ce economia isi va reveni usor - nu neaparat atat de repede cum vad prognozele oficiale - vom vedea scaderea ratei somajului.
Pe de alta parte, este adevarat ca preturile la medicamente, caldura, electricitate vor creste mult in viitor. De exemplu, in cazul curentului electric Romania are unul dintre cele mai scazute preturi (al doilea cel mai scazut). Cresterile semnificative de preturi la energie sunt de neevitat in urmatorii cel putin 10 ani.
Convergenta reala de care vorbeam mai sus implica ca puterea de cumparare a romanilor va creste treptat, chiar pe fondul majorarii prewturilor la energie, etc. Acest fenomen s-a manifestat deja in ultimii 10 ani cel putin (puterea de cumparare a crescut de la circa 30% din media UE in anii 2000 la peste 45% din media UE in 2010) si va continua pe termen lung.

Catalin Prioteasa Catalin Prioteasa 3 Mai 2011 ora 10:53
Stimate domn. Asa cum ati precizat "media" UE (care e in crestere) nu reprezinta in totalitate interesul romanilor. Aceasta medie este sustinuta si ridicata la anumite standarde, de tarile cu economia puternic dezvoltata cum ar fi Franta, Germania, Marea Britanie, Austria si pot continua. De ce nu spuneti ca Bulgaria si Romania trag aceasta "medie" in jos? Daca 20% din populatia salariata castiga peste salariul mediu, asta nu inseamna ca si ceilalti vor suporta cu bine cresterile preturilor. Speranta ca salariile de baza ale romanilor vor ajunge sa fie competitive cu cele din zona Euro este o amagire nesustenabila.

Bancilor care au creditat in euro le este de bun augur trecerea la euro? Dar clientilor acestora ?

niculescu claudiu / 3 Mai 2011 ora 09:35
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:16
Trecerea la euro este favorabila atat bancilor care au dat credite in euro, cat si clientilor care s-au imprumutat in euro. Practic, nu va mai exista risc valutar. Acesta este unul dintre avantaje.

Cred ca in acest moment adoptarea euro ar constitui o mare greseala. Romania ar fi lipsita de o importanta parghie monetara: jocul cursului valutar. Aceasta cu atat mai mult cu cat inflatia depaseste cu mult maximul acceptat in Uniune, 3%. Nu credeti ca ne grabim?

Doru Bratu / 3 Mai 2011 ora 08:39
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:24
Cred ca adoptarea euro in 2015 sau chiar inainte de 2020 ar fi o greseala. Ar fi o decizie politica, nu una bazata pe rationament economic. Nu este vorba doar de lipsa unui mecanism de ajustare macroeconomica (cursul de schimb). Se pierde si independenta politicii monetare (stabilirea ratelor dobanzii). Ajustarea va putea fi facuta doar prin politica fiscala, politica care nu a fost una dintre cele mai bune in Romania sau prin ajustari dure cum ar fi reducerea salariilor.
In plus, adoptarea euro presupune fixarea cursului de schimb EUR/RON la un anumit nivel pentru intreaga perioada cat vom fi in zona euro. Prin urmare, cresterea mult mai rapida a preturilor in Romania fata de UE va presupune pierdere de competitivitate, etc. In cele din urma economia romaneasca se va afla luptandu-se cu dezechilibre macroeconomice tot mai mari carora s-ar putea sa nu le faca fata la un moment dat.

Care sunt principalele implicatii asupra nivelului de trai (exprimarea prin indicatori: cosul zilnic, venit mediu etc.) prin adoptarea monedei euro?

Raul Molnar / 3 Mai 2011 ora 08:33

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

"Boala lunga, moarte sigura" nu se potriveste si aici? (oricum trecerea se face, nu batem pasul pe loc intarziind adoptarea?)

nicolae damian / 3 Mai 2011 ora 08:31

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Care sunt motivele pentru care unele tari din zona euro si-ar dori sa renunte la moneda unica?

giurgiu gheorghe / 3 Mai 2011 ora 08:19
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 11:03
Unele tari ar putea dori sa renunte la euro pentru a putea deprecia "noua" moneda nationala si pentru a avea o politica monetara independenta, mai  apropiata de nevoile propriei economii - fiindca ce este bun la nivelul zonei euro s-ar putea sa nu fie bun si pentru orice tara din zona euro.
Insa renuntarea la euro ar putea presupune costuri enorme in momentul de fata cand dezechilibrele sunt ample. Sa luam un exemplu: datoria interna si externa care este foarte mare pentru unele tari ce s-ar putea gandi la renuntarea la euro ar deveni subit datorie intr-o moneda straina (euro) in cea mai mare parte. Deprecierea "noii" monede nationale ar creste si mai mult valoarea in moneda nationala a respectivei datorii in euro. E posibil ca noul nivel sa fie imposibil de suportat de catre stat si/sau sectorul privat.
In afara de asta ganditi-va la impactul asupra sectorului bancar, la toate problemele induse de introducerea unei "noi" monede nationale, de lipsa de incredere a investitirilor intr-o asemenea tara, de impactul creat de iesirea unei tari asupra altor tari "slabe" din zona euro, si, prin aceasta, chiar asupra tarilor "puternice" din zona euro, etc.
Costurile ar [putea fi imense atat pentru tara cu pricina, cat si pentru multe alte tari si s-ar putea sa depaseasca cu mult costurile ramanerii in zona euro.
Tocmai de aceea si Romania trebuie sa ia decizia de adoptare a euro bazandu-se doar pe criterii economice, nu pe criterii de ambitie personala sau criterii politice.

Care credeti ca va fi cursul de schimb al leului la adoptarea euro si cum va influenta acesta valoarea creditelor in lei?

Ilut Vasile / 3 Mai 2011 ora 07:56
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:52
E greu de spus. Va pot da niste indicii. Daca adoptarea euro se va face peste multi ani de acum incolo este plauzibil sa ne asteptam la un curs EUR/RON mult mai scazut decat cel actual. Insa depinde foarte mult si de cum va evolua inflatia. Daca Romania nu va reusi sa obtina o rata a inflatiei relativ scazuta (3-4-5%) un timp indelungat nu este exclus sa avem nevoie de depreciere nominala pentru a compensa aprecierea reala a leului (atunci cand inflatia in Romania este multa mai mare fata de cea din zona euro, leul sa intareste real fata de euro).
Conversia se va face la paritatea care va fi decisa la momentul respectiv. O scadere a EUR/RON implica, evident, un volum al creditului in euro mai mare. Insa acest aspect ar putea fi compensat de scaderea ratei dobanzii la euro fata de cea la lei.

Care sunt principalele avantaje si dezavantaje in adoptarea euro? Ne este mai bine cu leul?

Alexandra / 2 Mai 2011 ora 23:51
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:42
Principalul avantaj prin trecerea la euro este dat de eliminarea riscului valutar. Un alt avantaj ar putea rezulta din scaderea ratelor dobanzii (nu vor mai exista lei, ci doar euro si politica monetara va fi cea a BCE). Insa experienta tarilor din periferia Europei indica faptul ca piata s-ar putea sa nu accepte scaderea ratelor dobanzii daca economia respectiva e caracterizata de dezechilibre. Mai mult, sun tari (vezi Cehia) unde ratele de dobanda la moneda proprie sunt chiar mai miic decat cele la euro.
Avantajul comertului crescut nu prea e relevant fiindca Uniunea Economica exista deja, fara adoptarea euro.
Aspectele foarte des ignorate cand se discuta de adoptarea euro sunt cele legate de dezavantaje.
Sunt doua dezavantaje mari: pierderea independentei politicii monetare si fixarea cursului de schimb. Acestea doua presupun costuri foarte mari in cazul unei economii aflata intr-un nivel de dezvoltare mult mai redus decat zona euro. Practic, economia romaneasca are nevoie de o oarecare apropiere de cea din zona euro inainte de a negandi la adoptarea monedei unice. Altfel, s-ar putea sa nu mai crestem atat de rapid precum am reusi daca mai detinem instrumente de ajustare.
Chiar si eventuala scadere a ratelor dobanzii este un dezavantaj pe termen mediu-lung daca economia nu este pregatita (vezi exemplu Greciei, Irlandei, etc). Scaderea costului creditelor ar presupune atragerea a tot mai multe imprumuturi ieftine si obtinerea astfel a unei cresteri economice mari pe un orizont de timp scurt-mediu. Insa, pe termen mediu-lung se ajunge la amplificarea in acest fel a dezechilibrelor (de exemplu largirea deficitului de cont curent, a deficitului bugetar, etc) si, eventual, la un proces de ajustare foarte dureros (scaderi de salarii, restrictivitate fiscala, etc).

Ca specialist, sustineti circulatia in paralel a monedei nationale cu euro?

Danciu Robert / 2 Mai 2011 ora 20:33
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:29
Circulatia in paralel nu este posibila decat o anumita perioada. Altfel, nu se poate vorbi de adoptarea euro. In alta ordine de idei, circulatia in paralel pe o perioada de cateva luni presupune afisarea preturilor in ambele monede, acceptarea de plata atat cu o moneda, cat si cu cealalta. Practic, cu cat circula mai mult in paralel cele doua monede, cu atat este mai mare confuzia. In plus, pentru circulatia in paralel pentru o perioada mai indelungata cred ca avem nevoie si de acordul autoritatilor europene.

Adoptarea euro in 2015, nu se face prea devreme? Este pregatita economia romaneasca pentru a se face acest pas ?

ion / 2 Mai 2011 ora 13:23
Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC Nicolaie Alexandru CHIDESCIUC 3 Mai 2011 ora 10:25
Vezi, te rog, raspunsul dat lui Doru Bratu.


Setari Cookie-uri