Banca Nationala a Romaniei a cumparat aproximativ 600 de milioane de euro in luna aprilie pentru a putea sa tempereze tendinta de apreciere a leului fata de moneda europeana, explica economistii ING Bank Romania in cadrul unui raport.
"Desi in trecut leul s-a dovedit destul de rigid, mai ales in fata presiunilor de depreciere, flexibilitatea din momentul de fata ar putea fi indusa de un presupus semnal al bancii centrale de vineri, cand, aparent, s-a impotrivit aprecierii leului. Ideea potrivit careia BNR ar putea sa tempereze apreciera leului este sprijinita de datele rezervelor valutare ce indica cumparari semnificative de euro pe parcursul lunii aprilie (aproximativ 0,6 miliarde euro)", explica economistii ING.

Rezervele BNR s-au redus in aprilie 2011 cu 694 milioane de euro, pe fondul reducerii ratei rezervelor minime la pasivele in valuta din contul bancilor. Nivelul rezervelor valutare a scazut de la 32,76 miliarde de euro la 32,07 miliarde de euro. BNR a inregistrat in luna aprilie intrari in contul rezervei in suma de 759 milioane de euro si iesiri in valoare 1.453 milioane de euro.

Economistii ING sustin ca BNR nu va tolera, probabil, nici o depreciere semnificativa a monedei nationale avand in vedere perspectiva negativa privind inflatia.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in sedinta de politica monetara de astazi mentinerea ratei dobanzii cheie la 6,25% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale bancilor. Decizia BNR a fost in linie cu asteptarile economistilor si analistilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri