Banca ungara OTP a inaintat, vineri, o oferta neangajanta pentru a achizitiona, de la UniCredito, 99,75% din actiunile institutiei croate de credit Splitska Banka, transmite Reuters. „Cea mai mare banca ungara isi mentine afirmatiile anterioare, potrivit carora in afara de o crestere organica va analiza toate oportunitatile de achizitii din Croatia, dupa ce a preluat institutia de credit Hrvatska“, se arata intr-un comunicat al OTP. Institutia ungara a depus anterior oferte pentru preluarea unor unitati din Ucraina si Serbia, dar a pierdut cursa pentru achizitioanarea acestora in favoarea unor banci occidentale.

Potrivit unor surse din piata, sumele maxime oferite pentru Splitska se vor plasa pana la cel mult 800 de milioane de euro, termenul limita pentru depunerea ofertelor fiind sfarsitul lunii ianuarie. Splitska Banka a apartinut HVB, dar a trecut in proprietatea UniCredito dupa preluarea bancii germane. UniCredito trebuie sa vanda institutia croata ca urmare a unor reglementari ale autoritatilor nationale, intrucat grupul italian mai detine, in Croatia, si banca Zagrebacka.

Printre institutiile interesate de achizitionarea Splitsk se numara si Societe Generale (Franta), National Bank of Greece (Grecia), PKO Bank Polski (Polonia). OTP Bank este una dintre bancile care au depus oferte pentru CEC, alaturi de Erste Bank - noul proprietar al BCR - National Bank of Greece, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank si consortiul format de Raiffeisen International Bank Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft.