Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a castigat, ieri, in fata Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) SocGen licitatia pentru operatiunile financiare derulate de Fondul Proprietatea catre fostii proprietari ce nu mai pot fi despagubiti in natura. Fondul Proprietatea va deschide un cont central la CEC prin care vor fi realizate toate operatiunile acestuia.

Tranzactiile care se vor derula in 2006 prin acest cont vor atinge circa 400-500 milioane euro, estimare facuta pe baza incasarilor din vanzarea pachetelor statului la BCR si Romtelecom, ne-a neclarat Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Am selectat cea mai buna oferta. ABN AMRO s-a retras. In faza finala au ramas BRD si CEC, a explicat Ivan. Spre deosebire de celelalte banci pe care le-a infrant, CEC capata o dubla ipostaza in raporturile cu Fondul Proprietatea.

Aproape 10% din actiunile CEC au fost distribuite, prin lege, Fondului Proprietatea. In cazul in care s-ar amana privatizarea CEC, atunci gestionarul Fondului Proprietatea ar deveni actionar semnificativ la casa de economii si ar avea un reprezentant in Consiliul de Administratie al CEC.

Daca privatizarea CEC ar continua, banca de economii n-ar mai avea vreo legatura directa cu Fondul Proprietatea, deoarece s-ar vira strict suma echivalenta cu 9,9% din capitalul CEC, din banii obtinuti din vanzare. Selectarea CEC SA ca distribuitor al actiunilor ce vor fi emise de Fondul Proprietatea este perfect legala deoarece, conform ultimelor hotarari adoptate de Guvern, la CEC si Romtelecom, unde camerele de date si ofertele de privatizare erau inchise, nu mai era posibil sa existe un nou actionar, de aceea la noi se vor vira banii rezultati din tranzactiile de privatizare ce se vor incheia, a declarat, ieri, pentru Averea, Nicolae Ivan.

Intrebat asupra posibilei amanari a privatizarii CEC, Nicolae Ivan a declarat: Comisia de privatizare a CEC nu a luat nici o decizie inca, noi asteptam sa primim banii ce se vor incasa din tranzactia de vanzare ce se va parafa!.

Nu stiu daca nu cumva tocmai acest contract este motivul real al amanarii privatizarii CEC, mai ales ca in Comisia de privatizare se castiga bine, de ordinul a mii de euro pe luna, si sunt sceptic fata de Fondul Proprietatea, pe care il consider o escrocherie ce va naste in continuare suspiciuni si va reuni afaceri cu multe semne de intrebare din care vor castiga toti intermediarii, adica managerul, cei care vor schimba actiunile, CEC si angajatii sai care vor urmari si vor distribui actiunile, precum si intermediarii care le vor tranzactiona, totul din bani publici, ne-a declarat analistul Dan Voinea. Potrivit acestuia, nu este normal ca statul, in urma unui proces de selectie prin licitatie, sa atribuie un astfel de contract singurei institutii de stat care a intrat in cursa, iar anuntul listarii actiunilor la Londra sau New York este o gluma pentru ca majoritatea firmelor din portofoliul fondului, aflate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, nu mai au nici o sansa sa fie cumparate, nu sunt nici macar listate in Romania la Bursa si vor fi inscrise in portofoliu la valoarea nominala, mult sub valoarea reala, de piata.

Cu Fondul Proprietatea s-au blocat, timp de un an, retrocedarile, acum primul impuls al actionarilor va fi sa vanda imediat, la o valoare mult inferioara celei reale, iar adevaratii castigatori vor fi intermediarii si cei ce vor cumpara actiuni la un pret inferior, a mai spus Liviu Voinea. In acelasi timp, Eugen Radulescu, presedintele CEC, considera ca decizia in urma careia CEC a fost desemnata sa distribuie actiunile Fondului Proprietatea reprezinta inca un pas spre afirmarea bancii ca una dintre cele mai performante din sistem, in conditiile unei competitii acerbe pe piata bancara din Romania.

Suntem foarte bucurosi ca am castigat aceasta linie de business, dupa eforturi sustinute pentru ca oferta noastra sa corespunda intru totul cerintelor Fondului Proprietatea si sa fie mai buna, comparativ cu a celorlalte banci interesate in aceasta tranzactie, a declarat, ieri, pentru Averea, Eugen Radulescu. Procesul de selectie a fost foarte strans pentru ca am avut oferte foarte apropiate, toate bancile participante fiind interesate sa lucreze cu viitor Fund Manager de reputatie internationala, ce urmeaza sa fie selectat, ne-a declarat Nicolae Ivan. Fondul are un capital social initial de 3,8 miliarde euro (14,2 miliarde lei noi) si aproape 120.000 de actionari. Pentru inceput, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, participatiile urmand sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incat structura de actionariat a fondului sa fie, la final, in totalitate privata.

Numarul participatiilor la fond va fi suplimentat in cazul in care suma necesara despagubirilor va depasi valoarea actiunilor. Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire.

CEC ar putea incepe distribuirea efectiva a actiunilor la Fondul Proprietatea peste 2-3 saptamani, valoarea nominala fiind de 1 leu nou. Depidem de viteza cu care lucreaza Comisia pentru aplicarea Legii 10 - plus inregistrarea la Regisco, dar indraznesc sa avansez un termen de 2-3 saptamani la capatul caruia mecanismul de distribuire va functiona prin unitatile CEC, a mai spus Nicolae Ivan. In ceea ce priveste procedurile de listare la BVB, Nicolae Ivan a declarat ca procedurile vor demara saptamana viitoare, cand ne vom adresa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru autorizare.

Cred ca CEC a fost aleasa ca distribuitor pentru ca are o retea teritoriala foarte buna, noi asteptam ca CNVM sa califice Fondul Proprietatea ca o institutie de tip fond mutual, similara Societatilor de Investitii Financiare, care va trebui sa indeplineasca toate conditiile uzuale pentru a fi listat la cota Bursei, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB, care considera ca prin marime capitalului (3,99 miliarde euro - n.r.) si dispersia actionariatului, fondul indeplineste conditiile pentru listare atat la BVB, cat si in exterior. Legat de listarea Fondului Proprietatea pe o bursa externa, Nicolae Ivan a precizat ca va avea loc numai dupa selectia administratorului de reputatie internationala, care poate avea loc cel mai devreme in iunie-iulie 2006.

La licitatia organizata pentru selectia bancii pe lista scurta se calificasera sapte banci comerciale: Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), HVB Bank, ABN Amro, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale si Citibank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri