Cursul de schimb a incheiat sedinta de miercuri in stagnare, la 4,1055 - 4,1075 lei/euro, dupa ce in a doua parte a zilei a recuperat corectia inregistrata in primele ore, iar aprecierea este pusa de dealeri pe seama intaririi euro in raport cu dolarul, informeaza Mediafax.
La deschiderea sedintei de miercuri, bancile au afisat cotatii de 4,1110 - 4,1130 lei/euro, cu 0,55 bani peste paritatea de la inchiderea sedintei precedente, de 4,1055 - 4,1070 lei/euro.

In prima parte a zilei cererea de euro a urcat cotatiile treptat pana la un maxim de 4,1190 lei/euro.

In jurul orei 13:00, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,1107 - 4,1130 lei.

Ulterior, in a doua parte a sedintei, monedele statelor din regiune au inceput sa se aprecieze usor, ca urmare a intaririi euro in raport cu dolarul. Miscarea a fost urmata si de leu, astfel ca paritatea a revenit la nivelul de la finalul sesiunii de marti, respectiv la 4,1055 - 4,1075 lei/euro.

"Aprecierea leului a fost determinata de miscarea monedelor din regiune, ca urmare a deprecierii dolarului. Este posibil ca stirile privind programul de salvare a Portugaliei sa fi dus la un apetit mai ridicat la risc al jucatorilor, dar la aprecierea euro este posibil sa fi contat si unele asteptari de majorari ale dobanzii de catre Banca Centrala Europeana", a afirmat un dealer.

Euro a atins miercuri cel mai ridicat nivel fata de dolar dupa decembrie 2009, in urma speculatiilor ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va semnala noi majorari ale dobanzii cheie, dupa sedinta de politica monetara de joi.

Dealerul a adaugat ca emisiunea de obligatiuni in euro pe care Ministerul Finantelor Publice a vandut-o miercuri nu a avut un efect notabil in piata, intrucat investitorii se asteptau ca operatiunea sa fie suprasubscrisa.

Finantele s-au imprumutat cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani, pe piata interna, cu 56% mai mult decat valoarea anuntata. Obligatiunile au un randament de 4,89% pe an, usor mai ridicat decat la emisiunea precedenta, din noiembrie 2010.

Subscierile bancilor au depasit valoarea indicativa de peste doua ori, cumuland 1,247 miliarde euro, suma apropiata de cea eliberata de BNR in piata (1,3 miliarde euro) la sfarsitul lunii martie.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pe plan regional zlotul se aprecia cu 0,3%, iar forintul se intarea cu 0,45% in raport cu euro.
Cursul de referinta anuntat miercuri de BNR, de 4,1127 lei/euro, a fost cu 0,54 bani peste rata publicata marti si, totodata, a reprezentat un nou nivel maxim al ultimelor trei saptamani. Banca centrala a publicat marti un curs de 4,1073 lei/euro. O paritate mai mare fata de cea de miercuri a fost anuntata de BNR la 13 aprilie, de 4,1140 lei/euro.
Leul s-a apreciat insa in fata dolarului, iar banca centrala a anuntat o referinta cu 1,23 bani mai redusa, de la 2,7775 lei/dolar la 2,7652 lei/dolar.
Dobanzile cu scadenta la o zi au continuat sa scada, de la 4,83 - 5,33% la 4,34 - 4,84%. Randamentele cu maturitatea la o saptamana au coborat si ele, de la 4,9 - 5,4% la 4,48 - 4,98%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri