Schimbarea tintei de aderare la zona euro ar fi condus la amanarea reformelor din economie, iar termenul pentru adoptarea euro (1 ianuarie 2015) nu si-a epuizat inca potentialul, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Termenul de 2015 nu si-a epuizat potentialul. Pe zi ce trece devine tot mai greu de atins. Schimbarea (n.r. - termenului) nu facea altceva decat sa dea apa la moara celor care veaneau sa spuna ca mai este timp. «Hai sa mai lasam si pe altii sa faca» este fraza care ne-a creat cele mai multe probleme", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat ca termenul de 2015 pentru adoptarea euro a fost stabilit acum cativa ani, iar Guvernul nu a facut altceva decat sa decida sa nu schimbe aceasta data.

"Mentionez ca mai sunt 4 ani pana atunci. 2015, chiar daca este o tinta ambitioasa, poate sa fie un semn al continuarii reformelor si un catalizator", a adaugat Isarescu.

Citeste si:

Guvernul a aprobat programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015, desi economistii subliniaza ca nu suntem pregatiti.

Adoptarea euro in 2015 sau chiar inainte de anul 2020 ar reprezenta o greseala, cosidera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Faptul ca Romania nu este pregatita sa adopte euro este dovedit (pe langa indicatorii macroeconomici care nu se incadreaza in criteriile de convergenta nominala) si prin lipsa unui studiu de impact al autoriltatilor, sustine economistul ING, adaugand ca dezbatarea serioasa privind adoptarea euro lipseste.