Primele operatiuni au fost realizate la 4,1200 - 4,1230 lei/euro, paritate cu 0,85 - 0,95 bani peste nivelul de la finalul sedintei anterioare, de 4,1115 - 4,1135 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au inceput sa scada, iar la putin timp dupa ora 10:00 euro era tranzactionat la 4,1165 - 4,1195 lei, rata cu 0,5 - 0,6 bani mai sus decat joi.

"Este posibil sa se mai fi luat unele profituri si asta sa fi dus la cresterea cotatiilor, insa deprecierea a fost vizibila ieri, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene a dat de inteles ca nu vor umbla la dobanda pana in iulie. Este destul de greu de spus daca in sedinta de astazi deprecierea leului a fost determinata cumva de aprecierea dolarului dupa corectiile consemnate de marfuri si de burse. In piata sunt volume foarte reduse de valuta tranzactionata, iar din aceasta cauza orice ordin ceva mai maricel influenteaza cotatiile", a afirmat un dealer.

Dolarul s-a apreciat semnificativ fata de euro in a doua parte a sedintei de joi, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a indicat ca dobanda de politica monetara nu va fi majorata inainte de luna iulie.

Un alt stimulent pentru aprecierea dolarului l-au reprezentat corectiile puternice inregistrate de preturile marfurilor pe pietele financiare. Spre exemplu, pretul petrolului Brent a cazut joi cu 8,6%, inregistrand cel mai abrupt declin din istorie pentru o singura zi, iar cotatia spot a argintului a cazut cu 12%, consemnand cel mai puternic declin din ultimii 30 de ani. Majoritatea marfurilor, de la cupru la aur, au inregistrat in consecinta scaderi abrupte.

Ca urmare a acestor corectii, investitorii si-au redus din expunerea pe active considerate mai riscante si au inceput sa cumpere dolari, ducand astfel la aprecierea monedei americane.

Citeste si:

"A inceput un sell-off pe euro, iar asta a dus la aprecierea dolarului si a francului elvetian", a afirmat dealerul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca o apreciere excesiva a leului ajuta dezinflatia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu si lung, iar banca centrala este interesata ca rata de schimb sa ramana intr-o zona de echilibru.

Cursul de referinta publicat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,1065 lei/euro, a fost cu 0,62 bani sub paritatea de miercuri, de 4,1127 lei/euro. Rata oficiala publicata miercuri a reprezentat nivelul maxim al ultimelor trei saptamani.

Leul a inregistrat joi variatii usoare in raport cu dolarul in prima parte a sedintei de joi, astfel ca BNR a afisat un curs de 2,7655 lei/dolar, apropiat de cel din sesiunea precedenta, de 2,7652 lei/dolar.

In dimineata sedintei de vineri bancile comerciale au afisat dobanzi pentru plasamentele pe o zi de 3% - 3,25%, dupa ce joi randamentele practicate au fost de 4,04% - 4,54%.