Provizoanele constituie de banci au crescut in primul trimestru cu 920 de milioane de lei, la 24,5 miliarde de lei, in contextul in care valoarea creditelor restante si indoielnice a avansat cu peste 10%, iar rata de solvabilitate medie pentru sistemul bancar a urcat la 14,75%, anunta Mediafax.
La sfarsitul anului trecut, rata de solvabilitate pentru sistemul bancar era de 14,66%, cu mult peste nivelul impus de reglementari, de 8%.

Provizioanele constituite de banci au crescut anul trecut cu 8,5 miliarde de lei, respectiv cu 57%, la 23,56 miliarde de lei, in contextul in care valoarea creditelor restante si indoilenice aproape s-a dublat. Astfel, sistemul bancar a incheiat anul trecut pentru prima data din 1999 pe pierdere, de 304 milioane lei.

Sistemul bancar a revenit pe profit in primul trimestru din acest an, dar castigul net de 373 milioane lei obtinut a fost cu 15% mai mic decat rezultatul raportat in perioada similara din 2010.

Potrivit datelor centralizate de BNR, creantele restante si indoielnice detinute de banci au crescut in primul trimestru cu 10,67%, respectiv cu 2,06 miliarde de lei, comparativ cu finele anului trecut, la 21,4 miliarde de lei.

Pe de alta parte, totalul imprumuturilor acordate clientelei era la finele lunii martie de 190,7 miliarde de lei, in scadere cu 3,12%, respectiv cu peste 6 miliarde de lei, comparativ cu sfarsitul anului 2010. Volumul imprumuturilor externalizate de banci s-a redus in primul trimestru cu 38,7 de milioane de lei, la 945.668 de milioane lei.

In acest context, bancile au continuat reducerea retelei de unitati teritoriale si a personalului. Astfel, numarul total al unitatilor bancare s-a redus in primul trimestru cu 33 de unitati, la 6.137 de sucursale.

Numarul total al salariatilor bancilor s-a diminuat in primele trei luni cu 86 de persoane, la 66.667 angajati, dar personalul din centralele institutiilor de credit a fost suplimentat cu 160 de persoane, la 20.861 salariati.

Salariul mediu net pe banca era la finele lunii martie de 4.251 lei, cu 13% mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri