"Activitatea de intermediere va demara printr-un proiect pilot la sfarsitul primului semestru, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, sa fie extinsa la nivelul intregii retele de oficii postale informatizate atat din mediul urban cat si din cel rural. Veniturile pe care CNPR estimeaza sa le obtina din aceasta noua activitate se situeaza in jurul sumei de sase milioane de lei, pentru al doilea semestru al anului", potrivit datelor CNPR .

Printre tipurile de polite accesibile prin intermediul retelei postale se vor numara politele de raspundere civila obligatorie (RCA), polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), cele facultative de locuinta si cele facultative de calatorie.

"In ceea ce priveste incheierea parteneriatelor cu diferiti asiguratori, in vederea intermedierii politelor emise de catre acestia, odata cu finalizarea analizelor interne, CNPR va opta pentru acele polite care se bucura de popularitate in randul cetatenilor si care inregistreaza o cerere ridicata pe piata de asigurari", precizeaza oficialii operatorului.

La inceputul lunii aprilie, actionarii CNPR au hotarat modificarea actului constitutiv prin introducerea in obiectul de activitate secundar a codului CAEN 6622 - "activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari (asistenta in brokeraj)".

Modificarea actului constitutiv nu a necesitat avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), mentioneaza CNPR.

Intrarea Postei Romane pe piata brokerajului din domeniul asigurarilor se inscrie in strategia conducerii operatorului de crestere a veniturilor din alte activitati decat cele traditionale.

Citeste si:

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de peste 7.100 de oficii, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse intr-o retea virtuala privata (VPN).

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

Pentru 2011, bugetul CNPR prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei si un profit brut de 2,34 milioane de lei, dupa ce anul trecut operatorul a avut pierderi de peste 116 milioane de lei.

Piata asigurarilor generale si de viata din Romania a scazut cu 5,7% fata de 2009, la 8,36 miliarde lei, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale, la 6,69 miliarde de lei, in timp ce asigurarile de viata au urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare ale CSA.

Primele intermediate de brokerii de asigurare au scazut usor anul trecut, cu 0,5%, la 3,19 miliarde de lei, in timp ce ponderea subscrierilor intermediate in total piata a crescut cu doua puncte procentuale, la 38,2%.

Potrivit datelor CSA, piata de brokeraj este foarte concentrata, 83% din primele intermediate fiind realizate de 100 de brokeri, dintr-un total de 530 de brokeri autorizati sa functioneze la finele anului 2010.