Reducerea cotei TVA sau a altor taxe, cum este cazul CAS sau al cotei unice, va fi posibila, in opinia lui Jeffrey Franks, abia dupa ce Romania va imbunatati colectarea fiscala si eficienta administrarii in sistemul fiscal. Acest scenariu va fi posibil, insa, abia in urmatorii 5 – 10 ani.

Cota TVA a fost majorata cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, de la 1 iulie 2010, moment in care autoritatile au adoptat si reducerea salariilor bugetarilor cu 25%.

Jeffrey Franks nu vede posibila o reducere a taxelor in Romania in 2011 si nici in 2012, in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa se reduca la 4,4% din PIB in acest an si la 3% din PIB anul viitor. “Nu vad spatiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor in 2012, cand deficitul bugetar trebuie sa scada la sub 3% din PIB”, afirma oficialul FMI.

Franks a adaugat: “In urmatorii 5 – 10 ani sper ca Romania sa aiba o mai buna colectare a taxelor si o eficienta mai ridicata a administratii pentru ca, astfel, sa se poata reduce cota TVA sau contributiile sociale”.

Citeste si:

Guvernul de la Bucuresti a incercat sa ii convinga pe oficialii FMI sa accepte reducerea cotelor CAS cu cateva procente, cel mai probabil doua, insa acestia au decis ca este premature o astfel de decizie si ca trebuie sa analizeze mai multe date fiscale. “Am convenit cu Guvernul ca este necesar sa analizam mai multe date privind situatia fiscala, care sa demonstreze ca este loc pentru reducere ale contributiilor sociale. Cheia unei astfel de decizii este sa te asiguri ca exista suficienti bani atat pentru 2011, cat si pentru 2012, ca sa poti reduce contributiile sociale”, a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Situatia fiscala a Romaniei nu este tocmai favorabila unor reduceri de taxe, in conditiile in care statul trebuie sa resolve problema pierderilor companiilor de stat. In, plus, autoritatile au promis majorari de salarii in sectorul bugetar, astfel incat salariile sa se apropie de nivelul anterior reducerii cu 25%.

Presiunea pentru autoritati este si mai mare in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa scada in 2012 pana la 3% pe sistemul ESA 95, care include si pierderile companiilor de stat. Seful misiunii FMI a caracterizat tinta de deficit pentru 2012, de 3% din PIB, ca fiind o provocare, in conditiile in care vom aveam si alegeri in acel an.

Romania a incheiat la finele lunii martie un nou acord cu FMI, de tip preventive, pe o perioada de doi ani si in valoare de 3,5 miliarde de euro. Autoritatile vor accesa banii de la FMI doar in situatii de urgenta, iar Jeffrey Franks considera ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt reduse, mai mici de 25%.