Structura portofoliului de credite intermediat de Kiwi Finance, liderul pietei de brokeraj din Romania, s-a schimbat radical din 2008 pana in 2011, pe fondul unei modificari a cererii eligibile pentru credite.

Credite negarantate vs. Credite garantate

Circa 75% din creditele intermediate de Kiwi in 2008 erau negarantate si doar 25% dintre imprumuturi aveau o garantie in spate. Situatia este opusa in 2011, astfel ca, dupa primele trei luni din acest an, 84% din creditele intermediate sunt garantate si doar 16% sunt negarantate.Cererea pentru creditele negarantate era ridicata in 2008, iar bancherii acceptau mai usor riscurile, insa criza economica si recesiunea au schimbat orientarea bancherilor. (click pe imagine pentru marire)

Trendul de schimbare a tipului creditelor acordate de banci a fost sustinut si de programul Prima Casa. Creditele ipotecare acordate prin Prima Casa au fost, in 2009 si 2010, printre singurele imprumuturi date de banci, alaturi de cele destinate refinantarilor.

"In 2010 am intermediat credite in suma de 40 de milioane de euro. Dintre acestea, circa 26% - 27% au fost prin programul Prima Casa, aproximativ 30% au fost credite ipotecare standard si tot circa 30% au fost credite de nevoi personale cu ipoteca", afirma Anca Bidian, CEO in cadrul Kiwi Finance.

Citeste si:

Anca Bidian sustine ca daca anul 2011 va continua asa cum a inceput, atunci activitatea de creditare va reveni pe plus. Brokerul de credite a intermediat si acordat in 2010 credite in valoare de 40 de milioane de euro, iar in primul trimestru din 2011 a intermediat imprumuturi de 20 de milioane de euro. Circa 70% din creditele acordate in 2010 au fost destinate refinantarilor, iar procentul a scazut in prima parte a acestui an.

Euro vs. Lei

In ceea ce priveste valuta de imprumut, clientii creditelor garantate cu ipoteca au preferat anul acesta fara exceptie euro ca moneda de imprumut, in timp ce numai 11% dintre clientii creditelor de nevoi personale au solicitat imprumuturile in moneda europeana, potrivit datelor brokerului de credite. (click pe imagine pentru marire)

Alegerea monedei creditului s-a facut, in principal, tinand cont de nivelul dobanzilor aferente imprumuturilor in euro sau lei. Creditele ipotecare sunt mai ieftine in euro, in timp ce creditele de nevoi personale fara ipoteca in lei sunt mai avantajoase din punct de vedere al dobanzii percepute de banci.

Creditul mediu: Cat imprumuta romanii?