Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi a anuntat marti ca Romania va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) in prima parte a acestui an si va lansa o alta licitatie in a doua parte a anului 2011, potrivit Mediafax.

Potrivit raportului de primavara al BRD privind perspective macroeconomice, nevoia totala de finantare de 86 de miliarde de lei pentru acest an a fost calculata luand in considerare un deficit bugetar de 4,4% din PIB, cat a fost convenit cu FMI. Astfel, BRD estimeaza ca Finantele vor imprumuta 24 de miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar si 61,8 miliarde lei pentru plata serviciului datoriei publice.

Din totalul nevoii de finantare, 12,4 miliarde de lei vor reprezenta imprumuturi contractate direct sau garantate de stat.

Potrivit BRD, o suma de 67,6 miliarde de lei va fi atrasa prin emisiuni de titluri de stat, din care cea mai mare parte de pe piata locala, respectiv 56 de miliarde de lei.

De la inceputul acestui an, Finantele au imprumutat de pe piata locala peste 24 miliarde de lei.

Citeste si:

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emsiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar pana in prezent nu s-a realizat nicio licitatie.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 939 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani, pe piata interna, cu 56% mai mult decat valoarea anuntata, la un randament de 4,89% pe an, usor mai ridicat decat la emisiunea precedenta, din noiembrie 2010.

De altfel, Trezoreria s-a imprumutat in ultimii doi ani in valuta mai mult din piata interna decat de la extern.

Societe Generale, alaturi de Erste Bank, sunt aranjorii selectati de catre Ministerul Finantelor pentru emisiunile din programul cadru de finantare pe termen mediu.