Ministerul Finantelor va imprumuta in acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pietele externe prin programul MTN (Medium Term Notes), in conditiile in care nevoia totala de finantare pentru 2011 este estimata la 86 miliarde de lei (circa 21 miliarde euro), potrivit BRD.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi a anuntat marti ca Romania va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) in prima parte a acestui an si va lansa o alta licitatie in a doua parte a anului 2011, potrivit Mediafax.

Potrivit raportului de primavara al BRD privind perspective macroeconomice, nevoia totala de finantare de 86 de miliarde de lei pentru acest an a fost calculata luand in considerare un deficit bugetar de 4,4% din PIB, cat a fost convenit cu FMI. Astfel, BRD estimeaza ca Finantele vor imprumuta 24 de miliarde de lei pentru acoperirea deficitului bugetar si 61,8 miliarde lei pentru plata serviciului datoriei publice.

Din totalul nevoii de finantare, 12,4 miliarde de lei vor reprezenta imprumuturi contractate direct sau garantate de stat.

Potrivit BRD, o suma de 67,6 miliarde de lei va fi atrasa prin emisiuni de titluri de stat, din care cea mai mare parte de pe piata locala, respectiv 56 de miliarde de lei.

De la inceputul acestui an, Finantele au imprumutat de pe piata locala peste 24 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emsiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar pana in prezent nu s-a realizat nicio licitatie.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 939 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani, pe piata interna, cu 56% mai mult decat valoarea anuntata, la un randament de 4,89% pe an, usor mai ridicat decat la emisiunea precedenta, din noiembrie 2010.

De altfel, Trezoreria s-a imprumutat in ultimii doi ani in valuta mai mult din piata interna decat de la extern.

Societe Generale, alaturi de Erste Bank, sunt aranjorii selectati de catre Ministerul Finantelor pentru emisiunile din programul cadru de finantare pe termen mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri