Bursa a scazut cu 1,79% la deschiderea sedintei, influentata in principal de actiunile FP, care au cazut cu 5,98% si au atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece incepand de joi cumparatorii acestor titluri nu mai pot incasa dividendele aferente anului trecut.
Titlurile Fondului au coborat brusc cu peste 6% chiar de la deschidere, insa volumele de tranzactionare au fost apropiate de rulajele din debutul unei sesiuni obisnuite, iar investitorii nu au reactionat vizibil la aceasta corectie, conform Mediafax.

De regula, in data ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv.
Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,032 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.

La ora 10:15 actiunile Fondului erau cotate la 0,503 lei si consemnau cel mai mare rulaj din piata, de 1,3 milioane lei.

Data ex-dividend a influentat semnificativ si cotatiile actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), care au cazut cu 8,62% si, respectiv, cu 4,78%.

Astfel, titlurile SIF Banat-Crisana au ajuns la pretul de 1,124 lei, cu 0,106 lei sub cotatia de miercuri, iar actiunile SIF Oltenia au scazut cu 0,07 lei, la 1,395 lei. Actionarii SIF Banat-Crisana vor primi un dividend de aproape 0,087 lei/titlu, iar SIF Oltenia va distribui un dividend de 0,063 lei/actiune.

Tranzactiile cu actiunile SIF Banat-Crisana au insumat 150.000 de lei, iar titlurile SIF Oltenia au avut un rulaj de 398.000 de lei.

Corectia actiunilor Fondului Proprietatea a influentat vizibil linia indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri de la BVB, care in primele 15 minute a scazut cu 1,55%.

La ora 10:15, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea, a coborat cu 4,27%.
Declinul titlurilor FP, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia a dus in jos, cu 1,98%, si indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate.

La preturi in scadere, insa mai lenta, erau tranzactionate si titlurile companiilor din sectorul energetic. Astfel, indicele BET-NG a coborat cu 0,87%.

Actiunile Oltchim au continuat linia ascendenta din precedenta sedinta si au urcat cu 6,38%, la 0,575 lei. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 227.000 de lei.

Aceste actiuni au sarit miercuri cu 15%, influentate de unii speculatori care, mizand pe succesul privatizarii combinatului chimic, au intrat la cumparare estimand ca la inceperea privatizarii companiei pretul titlurilor va creste si atunci ei vor putea vinde in castig.

Compania Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 3 milioane lei (745.000 de euro), suma cu 20% mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei precedente, de 3,7 milioane lei (921.000 de euro).

Marile piete europene au scazut cu pana la 0,9% la deschiderea sedintei, urmand linia descendenta a burselor din SUA si Asia. Pietele din SUA au scazut miercuri cu cel mult 1%, iar bursele din Asia au inregistrat corectii de pana la 1,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri