Emisiunea de actiuni inceputa de Erste Bank pe 11 ianuarie se apropie de sfarsit. Evolutia cotatiilor sugereaza un final fericit pentru austrieci. Dupa scaderea din primele zile, pretul actiunilor a urcat din nou in jurul valorii de plecare, de 46,60 euro .
Imediat ce s-a vazut castigatoare in procesul privatizarii BCR, Erste Bank s-a si apucat sa stranga bani, prin cea mai mare emisiune de actiuni din istoria bursei din Viena. Banii sunt necesari pentru finalizarea achizitiei, dar si pentru majorarea capitalului. Oficialii sustin ca motivul principal in luarea acestei decizii tine de reactia pozitiva a actionariatului in urma preluarii bancii romanesti. In ceea ce privestea dimensiunea procesului, explicatia austriecilor scoate in fata increderea dobandita de Erste pe pietele de capital, incepand cu 1997, anul listarii la bursa.

Bani, nu gluma

Prin aceasta majorare de capital, demarata la inceputul anului, Erste a aruncat pe piata nu mai putin de 58,95 milioane de actiuni noi, ceea ce inseamna o crestere cu 24,2% fata de capitalul de actiuni existent (in valoare totala de 486.367.200 euro). La sfarsitul procesului, adica pe 25 ianuarie, austriecii spera sa stranga aproape 2,76 miliarde euro. Dupa decizia finala de majorare de capital printr-o emisiune de actiuni, Consiliul de Conducere a suplimentat aceasta emisiune cu inca 5,89 milioane de actiuni, hotarand, totodata, ca actionarii existenti vor avea drepturi de preemtiune, un numar de 4 actiuni fiind rezervate pentru fiecare pachet de 15 actiuni pe care il detin.

Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni este cuprinsa ntre 11 si 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facndu-se ntre 11 si 26 ianuarie 2006.

Mai greu pentru noi

In conditiile in care actiunile sunt tranzactionate in Austria, fiind destinate si investitorilor persoane fizice, si investitorilor persoane juridice, pentru romani este destul de greu sa intre in joc. Si aceasta deoarece societatile de brokeraj romanesti nu sunt autorizate sa actioneze pe pietele externe de capital. Pentru a intra totusi in posesia unor actiuni, romanii sunt obligati sa se adreseze unei societati de profil din Austria. Numai ca este destul de dificil sa lucrezi cu un broker despre care nu ai destule informatii privind cota lui de piata sau rapiditatea cu care lucreaza.

Investitorilor privati care subscriu pna la data de 20 ianuarie 2006 prin Erste Bank, casele de economii austriece sau agentiilor de tip Brokerjet (subsidiare Erste Bank, ce ofera servicii online) le este garantata plasarea preferentiala a ordinelor de achizitie de pna la 250 actiuni. Pe piata externa, emisiunea se face printr-o plasare privata catre investitori institutionali.

STOP!

Un amanunt interesant privind emisiunea de actiuni il constituie precizarea care insoteste comunicatul de presa al bancii austriece si care interzice publicarea sau distributia in SUA, Australia, Canada si Japonia. Explicatia consta in faptul ca in aceste tari legislatia este extrem de stricta si interzice vanzarea de informatii catre publicul larg, singurii beneficiari fiind institutiile de profil.

Sus-jos

In ceea ce priveste evolutia actiunilor Erste la Bursa din Viena, traseul urmat de acestea a fost, in prima faza, unul descendent. Daca in prima zi o actiune a fost cumparata si cu 46,38, in perioada urmatoare valoarea acestora a scazut constant. Astfel, s-au inregistrat cotatii de 45,90-45,70-44,43 euro pe actiune. Trendul s-a inversat insa destul de repede, valoarea actiunilor urcand in doua zile pana in jurul a 46,30. Specialistii apreciaza ca scaderea cotatiilor din primele zile se datoreaza si investitorilor care au vandut masiv in primele zile, in speranta ca, spre sfarsitul perioadei de subscriere, vor putea achizitiona la preturi mai mici. Nu in ultimul rand, o influenta semnificativa a avut-o si scaderea pe ansamblu a bursei din Viena.

Erste nu mai vrea CEC

Dupa preluarea BCR, prima intrebare fireasca este daca austriecii mai sunt interesati de cea de-a doua institutie scoasa la vanzare, Casa de Economii si Consemnatiuni. Raspunsul oficial nu a intarziat sa apara si subliniaza faptul ca Erste nu va mai participa si la aceasta privatizare. Erste Bank este foarte incantata de achizitia Bancii Comerciale Romane. Daca ne-am implica si in alte achizitii in Romania, mai exact a CEC-ului, acest lucru ar fi in detrimentul competitiei pe piata bancara romaneasca. Din acest motiv, Erste Bank nu va licita pentru CEC, spune Hana Cygonkova, purtator de cuvant al bancii austriece.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri