Dupa inundatiile catastrofale si alunecarile de teren de anul trecut, guvernantii au lansat ideea ca fiecare roman sa-si asigure, in mod obligatoriu, locuinta si bunurile din ea. Deocamdata, peste proiectul respectiv s-a asternut tacerea.
La jumatatea anului trecut, unul dintre subiectele cel mai aprig dezbatute era asigurarea obligatorie a locuintelor. S-au propus mai multe variante de proiecte de lege, s-au tinut discursuri, dupa care tema a fost incet, incet uitata. Un grup de lucru discuta pe aceasta tema. Au fost mai multe opinii pe acest proiect si vom vedea cum va fi stabilit. Probabil, va deveni operational cel tarziu in ianuarie 2006, declara, in luna iulie a anului trecut, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Uite harta, nu e harta

Mai nou, autoritatile au realizat ca nu pot adopta o lege in acest sens pana cand nu pun la punct o harta a riscurilor catastrofale la nivel national. Asta ca sa se vada la ce riscuri sunt supuse locuintele din diferite zone ale tarii. Surse din piata asigurarilor spun ca s-a obtinut o finan-tare din partea Bancii Mondiale pentru realizarea hartii riscurilor catastrofice, dar nu s-a constituit inca grupul interministerial de lucru care sa se ocupe de realizarea efectiva a acesteia. Mai clar, se asteapta emiterea unei hotarari de guvern care sa stabileasca exact cine va face parte din respectivul grup interministerial de lucru, condus de reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, afirma ca totul se reduce la o decizie politica fara de care nu se poate misca nimic in acest domeniu. In alta ordine de idei, presedintele CSA a propus inca de anul trecut ca autoritatile locale sa se ocupe de asigurarile obligatorii pentru locuinte. Am prezentat un proiect de acoperire a riscurilor de catastrofe naturale pe diverse zone locale din Romania. La nivel regional, se poate identifica mult mai usor riscul cu care se confrunta o localitate decat la nivel national. Altfel spus, nu are sens sa asiguri riscul de cutremur in Harghita, de exemplu, a declarat Nicolae Crisan.

Bani fara munca

Exista, pe de alta parte, si un curent de opinie total defavorabil reintroducerii asigurarii obligatorii a locuintei (acest tip de asigurare a fost obligatoriu pana in 1995). In ultimul timp, mai multe grupuri de business din zona asigurarilor incearca sa forteze introducerea asigurarii obligatorii pentru proprietatile private. In situatia in care ar fi desemnate sa coordoneze sistemul, ar mai avea o sursa sigura de venit, pentru care nici n-ar trebui sa se zbata prea mult. N-ar mai trebui sa-si convinga clientii sa incheie polite pentru ca acestia ar fi obligati de stat, spune Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar.

La noi si la ei

Potrivit statisticilor, doar 15% din locuintele si bunurile romanilor sunt asigurate, in conditiile in care 85% din locuinte sunt proprietate personala. In Occident, doar 45-65% sunt proprietari, restul stau cu chirie, insa toate locuintele sunt asigurate. Daca autoritatile vor impune asigurarea obligatorie, sumele care s-ar strange vor depasi 1,5 miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor facute de specialisti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri