Piata fondurilor mutuale romanesti a inregistrat anul trecut imbunatatiri notabile, atat din punctul de vedere al randamentelor oferite, cat si al numarului de investitori atrasi de o asemenea investitie.
Fondurile mutuale au cunoscut in 2005 o expansiune semnificativa, atat din punctul de vedere al numarului de asemenea instrumente, cat si al numarului de investitori atrasi. Astfel, trei noi fonduri mutuale au fost lansate anul trecut, numarul acestora ajungand la 31 decembrie la 23. In plus, daca in 2004 numarul celor care si-au plasat economiile in fonduri mutuale a fost de 62.000, inregistrand o crestere cu 57% fata de 2003, anul trecut numarul celor care au optat pentru unitati de fond s-a majorat cu 12,5%, ajungand la aproximativ 69.000 de persoane.

Mai avem de lucru

Valoarea activelor administrate de fondurile mutuale romanesti a ajuns la sfarsitul anului trecut la 339,1 milioane lei (92,2 milioane euro). Cu toate ca a fost consemnata o crestere de 61% fata de 2004, piata fondurilor mutuale romanesti ramane la un nivel scazut in contextul european. Spre exemplu, dupa primele trei trimestre din 2005, activele fondurilor mutuale din Polonia se ridicau la 13.614 milioane de euro, in Ungaria la 7.207 milioane de euro, in Cehia la 4.490 milioane de euro, iar in Slovacia la 2.546 milioane de euro. In schimb, la aceeasi data, industria fondurilor mutuale se ridica la 78 milioane de euro.

Politici noi

Pe ansamblul pietei fondurilor mutuale, randamentul mediu obtinut in 2005 a fost de 16,21%, fiind reprezentat de aprecierea indicelui fondurilor mutuale. Valorile ridicate au fost posibile si prin schimbarea politicii de investitii a administratorilor fondurilor. Valabila pentru toate fondurile mutuale a fost transferarea unei parti din active din plasamentele in certificate de trezorerie in depozite bancare. Iar in functie de clasa fondului, plasamentele au fost orientate catre obligatiuni, depozite bancare sau actiuni cotate.

Notabila a fost noua politica adoptata de FCex, care la inceputul anului era fond cu plasamente preponderent in active cu venit fix, iar prin schimbarea vizibila a structurii activelor s-a incadrat, la sfarsitul anului trecut, in categoria fondurilor diversificate. Strategia pe care administratorul FCex a adoptat-o a fost renuntarea treptata la plasamentele in certificate de trezorerie, concomitent cu cresterea ponderii depozitelor bancare. In acelasi timp, ponderea actiunilor cotate aflate in portofoliul acestui fond s-a ridicat de la 12,3% in ianuarie 2005 la 30% la sfarsitul anului.

O crestere a ponderii actiunilor listate la Bursa in portofoliile fondurilor mutuale s-a remarcat si pentru Active Dinamic, de la 53% in ianuarie la 73% pentru sfarsitul anului. O schimbare a strategiei a fost remarcata si in cazul BCR Clasic, care a decis, in iunie 2005, sa-si plaseze o parte din active in actiuni listate si instrumente derivate. Ca urmare, la sfarsitul anului trecut, actiunile listate si derivatele reprezentau cate 10% din valoarea activelor BCR Clasic.

Perspectiva diferita

Desi actiunile listate la Bursa au fost tot mai mult preferate de administratorii fondurilor mutuale romanesti, pentru KD Maximus s-a ales strategia inversa. Desi este un fond de actiuni, administratorii au decis reducerea ponderii titlurilor listate de la 43% in ianuarie 2005 la 17%, concomitent cu majorarea sumelor plasate in depozite bancare. Schimbarea de strategie a survenit pe parcursul lunii martie, cand Bursa a avut un recul puternic, care se pare ca i-a speriat pe administratorii KD Maximus. Acest fapt nu a fost valabil pentru nici un alt fond mutual, Intercapital mentinandu-si aproximativ 60% din active in actiuni listate. In plus, revenirea Bursei si atragerea unor sume tot mai mari din partea fondurilor mutuale nu i-a determinat insa pe administratorii KD Maximus sa aloce cote mai mari pentru actiunile listate.

Fondurile de actiuni au luat fata

Evolutia buna a titlurilor lichide listate la Bursa a adus fondurilor care au plasat parti importante din active in actiuni cotate cele mai mari randamente in 2005. In top se afla fondul Omninvest, care a recompensat investitorii cu un profit de 54,3%, in conditiile in care indicele BET a crescut la Bursa cu 50,9%. Randamentele mari oferite de Omninvest s-au datorat si schimbarii structurii activelor, in sensul ca ponderea titlurilor cotate in totalul portofoliului a ajuns la 71%.
Urmatoarele randamente au revenit tot investitorilor care au optat pentru fondurile Napoca si Intercapital, ambele avand aproape doua treimi din active plasate in actiuni listate la Bursa. Castigul adus de unitatile fondului Napoca a fost de aproape 39%, iar pentru Intercapital - de 36%.

Potential de crestere

Chiar daca anul trecut au fost lansate inca trei fonduri mutuale, piata autohtona este la un nivel scazut, fiind loc pentru extindere. Un argument este si numarul mare de investitori atrasi intr-o perioada scurta de timp. Astfel, cele doua fonduri lansate de Banca Transilvania au ajuns sa aiba, in doar trei luni, 75 de investitori pentru BT Clasic si 255 pentru BT Maxim.

In plus, in acest an, BCR a lansat un al doilea fond mutual orientat catre plasamente pe piata actiunilor, iar Bancpost si-a anuntat intentia de a lansa doua noi fonduri mutuale. La aceasta se adauga si perspectiva Raiffeisen Bank si Finansbank, care si-au anuntat, la rndul lor, intentia de a lansa fonduri mutuale. Prin intrarea pe piata fondurilor mutuale a societatilor de administrare bancare este favorizata dezvoltarea acestei industrii. Spre exemplu, la sfarsitul anului 2002, nici o societate bancara nu intrase pe piata fondurilor bancare, iar la sfarsitul anului trecut erau active in acest domeniu cinci, iar activele administrate reprezentau 60% din piata fondurilor mutuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri