Astra se mentine si dupa primul trimestru din 2011 inaintea rivalului Allianz-Tiriac in ierarhia asiguratorilor locali in functie de valoarea afacerilor, pozitie ocupata si la finele anului trecut.
Veniturile Astra Asigurari din subscrieri au crescut cu 1,5% la 334,74 milioane lei in primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Firma detinuta de catre omul de afaceri Dan Adamescu (foto sus) a inregistrat insa un profit cu 20% sub cel de anul trecut, de 3,86 mil. lei.

Subscrierile din prime ale concurentului Allianz-Tiriac au scazut cu 7% in primul trimestru, la 256,4 milioane lei, de la 277 milioane lei la finele lunii martie 2010. Profitul inainte de impozitare, conform IFRS, a atins 3 milioane de lei.

"Realizarile din primul trimestru sunt in linie cu asteptarile noastre. Am inregistrat o crestere a veniturilor pentru intreg portofoliul non-auto, iar aceasta evolutie reduce gradul de dependenta a rezultatelor noastre de activitatea de asigurari auto", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Rangam Bir (foto alaturat).

Cei doi jucatori se mentin si in primul trimestru din acest an pe primele pozitii in topul companiilor de asigurari de pe piata locala in functie de valoarea primelor brute subscrise, potrivit raportarilor curente.

Astra Asigurari a devenit in 2010 cea mai mare companie de pe piata asigurarilor, dupa ce a inregistrat un volum de prime brute subscrise de 1,11 miliarde de lei, in crestere cu 37% fata de anul precedent.

La sfarsitul anului 2009 primul loc in topul asiguratorilor era ocupat, dupa nivelul primelor subscrise, de Allianz-Tiriac. Veniturile Allianz-Tiriac din asigurari generale si de viata au scazut anul trecut cu 20%, la 1,03 miliarde de lei, ceea ce a plasat compania controlata de Dan Adamescu pe primul loc in topul companiilor de profil.

In cazul Astra, asigurarile generale au atins 331,96 milioane lei, in primul tirmestru. Pe asigurarile auto, segment cu o pondere de 67% din totalul veniturilor Astra, subscrierile au insumat 225,24 milioane lei, din care 178,8 milioane lei din polite RCA si 46,42 milioane lei CASCO.

Astra a subscris prime de 90,47 milioane de lei din asigurari de cladiri si bunuri, in urcare cu 43% fata de martie 2010. In perioada analizata, asigurarile de sanatate au avansat cu 50%, la 1,07 milioane lei, iar cele de raspundere civila au urcat cu 12%, la 4,85 milioane lei.

Pe segmentul politelor de viata, veniturile Astra au inregistrat o majorare de 2%, la 2,79 milioane lei.

Pentru Allianz-Tiriac, primele subscrise din activitatea de asigurari generale au fost de 231,7 milioane de lei, cu aproape 9% sub nivelul atins la finele lunii martie 2010, evolutie generata exclusiv de evolutia claselor de asigurari CASCO si RCA. Impreuna au totalizat venituri de 165,2 milioane de lei, cu 31 milioane lei mai putin decat in primul trimestru al anului anterior.

Influenta scaderii subscrierilor din activitatea de asigurari auto asupra veniturilor companiei a fost partial compensata de evolutia pozitiva a portofoliului de asigurari generale non-auto. La nivelul acestuia, veniturile au inregistrat o crestere de peste 14%, la 66,5 milioane de lei.

Ponderea portofoliului non-auto in total venituri din asigurari generale a crescut cu circa sase puncte procentuale, de la 23% la 29%.

Si activitatea de asigurari de viata a avut o evolutie pozitiva, primele subscrise evidentiind o crestere de aproape 10%, la 24,7 milioane de lei.

Piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 6,6% in primele trei luni, la 2,14 miliarde de lei, pe fondul reducerii subscrierilor din asigurari generale cu 8,8%, la 1,71 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

In privinta asigurarilor generale, politele RCA si-au redus ponderea de la 43,6% la 39,1%, subscrierile insumand 667,75 milioane de lei, in scadere cu 18,2% fata de martie 2010.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri