Sesiunea legislativa din noul an, care incepe la 1 februarie, va trebui sa cuprinda o agenda clara a pietei de capital si sa prevada masuri ce trebuie luate in plan legislativ, pentru dezvoltarea pietei de capital, considera Asociatia Brokerilor (ANSVM).

ANSVM a organizat in aceasta saptamana o intalnire cu directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, si cu vicepresedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, pentru identificarea unor posibile masuri destinate promovarii dezvoltarii pietei de capital, precum si probleme legislative care isi pot gasi rezolvarea in Parlament.

Conform comunicatului transmis de ANSVM, membrii Asociatiei au sustinut in primul rand modificarea instructiunii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) referitoare la determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital, in sensul acceptarii de catre CNVM si Ministerul Finantelor, ca document justificativ, a declaratiei pe propria raspundere a investitorilor, referitoare la modalitatea si data de dobandire a actiunilor si obligatiunilor in situatiile in care institutiile pietei nu detin aceste informatii. Acest document ar fi util in identificarea actiunilor provenite din Programul de Privatizare in Masa, dat fiind si regimul diferit de impozitare pentru aceste categorii de actiuni.
De asemenea, brokerii au propus modificarea instructiunii in sensul ca intermediarii care efectueaza activitati de custodie (custozii) sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul in calitate de administratori ai fondurilor si portofoliilor clientilor.

Membrii ANSVM au solicitat, totodata, implicarea vicepresedintelui Comisiei Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, in impulsionarea autoritatilor in vederea urgentarii listarii societatilor cu capital majoritar de stat, promisa inca de anul trecut.
Brokerii au propus ca Parlamentul sa creeze o comisie care sa monitorizeze listarile acestor companii de stat, care vor conduce la cresterea capitalizarii pietei, a numarului de investitori si implicit la intrarea de capital pe piata.

"Doresc sa ma implic foarte puternic in dezvoltarea pietei de capital, in intregul acesteia: institutii, brokeri, investitori. In acest scop, intalnirile cu membrii Asociatiei Brokerilor vor fi reluate periodic pentru a pastra o mai buna legatura cu piata asa incat toate problemele sa fie identificate din timp. Piata de capital merita toata atentia factorilor decizionali, astfel incat sa devina o sursa reala a cresterii economice", a declarat cu acest prilej Gratiela Iordache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri