Un numar de 11 banci sunt interesate sa participe la programul Prima Casa 4, iar acestea pot trimite spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei noile norme de creditare fara sa astepte publicarea protocolului-cadru, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, scrie Mediafax.
"Precizam faptul ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea protocolui-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ca reactie la unele declaratii ale presedintelui ARB, Radu Ghetea.

Ghetea a declarat, joi, ca bancile astepta sa primeasca de la FNGCIMM proiectul de conventie pentru Prima Casa astfel incat sa introduca prevederile acestuia in normele de creditare care urmeaza sa fie supuse aprobarii BNR.

"Personal, cred ca in 3-4 saptamani am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Nationala si sa incepem creditarea", a continuat Ghetea.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri arata ca a elaborat si transmis bancilor partenere inca din data de 2 mai proiectul de protocol-cadru, pentru a-l analiza. "Bancile au facut fiecare propriile observatii care au fost discutate, coroborate si preluate de Fond in forma definitiva a protocolului-cadru, transmisa catre Ministerul Finantelor Publice in data de 9 mai", se mai spune in comunicatul FNGCIIM.

Conform legii, protocolul-cadru trebuie aprobat printr-un ordin comun al ministrului Finantelor Publice si al ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si publicat in Monitorul Oficial. Dupa publicarea protocolului in Monitorul Oficial, acest act va putea fi semnat de catre FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a participa la programul guvernamental.

"Pana in prezent 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii (acordate de stat pana acum, de 1,5 miliarde de euro - n.r.) si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de programul Prima Casa 4", se mai spune in comunicatul Fondului.

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, ca garantia statului la creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

In luna aprilie, premierul Emil Boc a declarat ca bancile vor avea posibilitatea, in perioada imediat urmatoare, sa adere la noua forma a programului Prima Casa, normele metodologice de aplicare a noului sistem fiind aprobate de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri