Guvernul si-a rezervat dreptul de a acorda derogari de la prevederea care interzice companiilor nationale sa achizitioneze masini, mobilier si aparatura birotica, cu intentia de a permite CEC Bank sa investeasca in modernizarea propriilor sedii si a nu fi astfel in "inferioritate" fata de alte banci, potrivit Mediafax.
Executivul a decis ca interdictia privind achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica, aplicata pana in prezent numai institutiilor publice, sa fie extinsa si pentru companiile de stat, dar si-a rezervat in acelasi timp dreptul de a aproba prin memorandum astfel de achizitii, "in cazuri temeinic justificate" si la solicitarea ministerelor in subordinea carora functioneaza aceste companii.

Un document guvernamental releva ca astfel de derogari sunt pregatite sa fie acordate pentru "societatile" financiar-bancare si de asigurari la care statul este actionar unic sau majoritar.

"Societatile financiar-bancare si de asigurari la care statul este actionar unic sau majoritar sunt societati care isi desfasoara activitatea intr-un
mediu inalt concurential, iar investitiile in schimbarea imaginii lor sunt imperios necesare pentru a tine pasul cu permanentele schimbari si actiuni de acumulare de cota de piata si clientela. Cadrul legislativ actual pune aceste societati in inferioritate fata de bancile concurente, modernizarea sutelor de noi sedii fiind oprita de interzicerea cheltuielilor pentru achizitii de mobilier, aparatura birotica etc", se arata in document.

Surse oficiale au declarat, potrivit Mediafax, ca o astfel de derogare este pregatita sa fie acordata pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC Bank), pentru a permite celei mai vechi institutii bancare din Romania sa isi modernizeze sediile la nivel national.

Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al CEC Bank, a permis recent bancii sa isi majoreze capitalul social cu 52,6 milioane lei, la 1,05 miliarde lei, cea mai mare parte a finantarii provenind din profitul obtinut anul trecut.

Profitul inainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365, 04 milioane de lei. Activele bancii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.

La sfarsitul anului 2010, rata de solvabilitate a CEC era de 17,18%, usor sub nivelul de la finele lui 2009, de 17,39%, dar peste nivelurile impuse de reglementarile BNR in vigoare (minimum 10%) si media sistemului bancar, de 14,6%.

Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

In mai 2008, Casa de Economii si Consemnatiuni si-a schimbat denumirea in CEC Bank, cea mai veche institutie bancara din Romania lansandu-si atunci si o noua imagine si anuntand un proces de reamenajare si modernizare a unitatilor teritoriale.

Conform statutului CEC Bank, capitalul social este detinut integral de statul roman, care isi exercita drepturile si isi asuma toate obligatiile aferente pozitiei de actionar unic, prin Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri