Executivul a decis ca interdictia privind achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica, aplicata pana in prezent numai institutiilor publice, sa fie extinsa si pentru companiile de stat, dar si-a rezervat in acelasi timp dreptul de a aproba prin memorandum astfel de achizitii, "in cazuri temeinic justificate" si la solicitarea ministerelor in subordinea carora functioneaza aceste companii.

Un document guvernamental releva ca astfel de derogari sunt pregatite sa fie acordate pentru "societatile" financiar-bancare si de asigurari la care statul este actionar unic sau majoritar.

"Societatile financiar-bancare si de asigurari la care statul este actionar unic sau majoritar sunt societati care isi desfasoara activitatea intr-un
mediu inalt concurential, iar investitiile in schimbarea imaginii lor sunt imperios necesare pentru a tine pasul cu permanentele schimbari si actiuni de acumulare de cota de piata si clientela. Cadrul legislativ actual pune aceste societati in inferioritate fata de bancile concurente, modernizarea sutelor de noi sedii fiind oprita de interzicerea cheltuielilor pentru achizitii de mobilier, aparatura birotica etc", se arata in document.

Surse oficiale au declarat, potrivit Mediafax, ca o astfel de derogare este pregatita sa fie acordata pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC Bank), pentru a permite celei mai vechi institutii bancare din Romania sa isi modernizeze sediile la nivel national.

Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al CEC Bank, a permis recent bancii sa isi majoreze capitalul social cu 52,6 milioane lei, la 1,05 miliarde lei, cea mai mare parte a finantarii provenind din profitul obtinut anul trecut.

Citeste si:

Profitul inainte de impozitare al CEC Bank a crescut cu 30,16% anul trecut, la 65,13 milioane lei, iar provizioanele pentru credite s-au majorat cu 8,6%, la 365, 04 milioane de lei. Activele bancii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 miliarde de lei.

La sfarsitul anului 2010, rata de solvabilitate a CEC era de 17,18%, usor sub nivelul de la finele lui 2009, de 17,39%, dar peste nivelurile impuse de reglementarile BNR in vigoare (minimum 10%) si media sistemului bancar, de 14,6%.

Statul a incercat sa vanda CEC in urma cu cativa ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucat a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

In mai 2008, Casa de Economii si Consemnatiuni si-a schimbat denumirea in CEC Bank, cea mai veche institutie bancara din Romania lansandu-si atunci si o noua imagine si anuntand un proces de reamenajare si modernizare a unitatilor teritoriale.

Conform statutului CEC Bank, capitalul social este detinut integral de statul roman, care isi exercita drepturile si isi asuma toate obligatiile aferente pozitiei de actionar unic, prin Ministerul Finantelor.