Fitch a revizuit in scadere cu trei trepte ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece (ATEbank), toate prezente in Romania, de la "BB+", nerecomandat pentru investitii, la "B+", cu risc ridicat (highly speculative).

Decizia urmeaza revizuirii similare a ratingului suveran al Greciei la sfarsitul saptamanii trecute, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, scrie Mediafax.

Calificativele au fost puse sub supraveghere, cu implicatii negative. Ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la "B".
Orice viitoare retrogradare a ratingului suveran al Greciei va conduce, probabil, la o revizuire in scadere a ratingului bancilor elene analizate, avertizeaza Fitch.

"Chiar daca angajamentul guvernului elen de a sustine bancile nu s-a schimbat, capacitatea acestuia a fost redusa dupa cum reflecta si retrogradarea Greciei", noteaza analistii agentiei.

Din acest motiv, Fitch a revizuit in scadere ratingurile de sprijin pentru NBG, EFG, Alpha, Piraeus si ATEbank de la "4" la "3". Ratingurile individuale ale celor cinci banci au fost scazute de la "D" la "D/E', intrucat agentia se asteapta la noi presiuni asupra situatiei financiare a acestora, din cauza climatului dificil in Grecia. In cazul ATEbank, calificativul individual ramane sub supraveghere cu implicatii negative.

NBG si EFG sunt prezente in Romania prin Banca Romaneasca, respectiv Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank opereaza sub brand propriu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Netopya si Alpha Bank lanseaza un serviciu de transfer instant