Creditul in lei a crescut in aprilie cu 1,5%, la 78,12 miliarde lei, cu un avans mai puternic pe parte companiilor, in timp ce creditul in valuta exprimat in euro a urcat cu 0,6%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

In termeni reali, creditul in lei a urcat cu 0,8%, iar comparativ cu luna aprilie 2010 a coborat cu 0,1% (7,8% in termeni reali), potrivit Mediafax.

Imprumuturile in valuta exprimate in lei au coborat cu 0,4% in aprilie, la 126,4 miliarde lei, dar se mentin pe o crestere de 3,6% pe ultimele 12 luni. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,9% fata de aprilie 2010.

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna aprilie cu 0,3% (-0,3% in termeni reali), la nivelul de 204,62 miliarde lei, iar comparativ cu luna similara de anul trecut pastreaza un usor avans, de 2,1% (-5,7% in termeni reali).

Populatia ramane in continuare orientata catre creditul in valuta, cu un sold al finantarilor in devize externe (62,8 miliarde lei) aproape dublu fata de cele in lei (35,12 miliarde lei). Fara influenta cursului de schimb si a inflatiei, evolutia imprumuturilor in valuta acodate populatiei ramane mai buna si in aprilie, iar in ultimele 12 luni diferenta este mai ampla, creditele in lei inregistrand cel mai mare recul dintre toate categoriile, de 7,2%.

Companiile s-au orientat mai mult catre creditul in lei, care a urcat in aprilie cu 2,5%, la 43 de miliarde lei, dar evolutia tine si de specificul finantarii, intrucat multe dintre imprumutri sunt pe termen scurt, pentru capital de lucru.

Cu toate acestea, si in cazul societatilor soldul imprumuturilor in valuta depaseste creditele in lei, cu aproximativ 50%. In ultimele 12 luni, creditul in valuta exprimat in lei a urcat cu 4,8%, la 63,7 miliarde lei.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Prima Casa duce ipotecarele la maxim istoric! Care sunt riscurile?