Romania va intra probabil intr-o noua perioada in care se va confrunta cu intrari masive de capitaluri, desi inrautatirea situatiei Greciei ar putea tempera acest trend temporar, iar BNR va incerca sa atenueze volatilitatea cursului de schimb, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
"Este probabil sa intram intr-o noua perioada in care in Romania vor intra masiv capitaluri, cu suisuri si coborasuri. Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ce spun acum. Cred, insa, ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital. Vom incerca binenteles sa atenuam volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must»", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice, scrie Mediafax.

El a aratat ca nu trebuie date mesaje gresite despre ceea ce banca centrala poate face pentru a influenta evolutia cursului.

"Daca intrarile de capital vor fi mari, acumularea de rezerve execedentare, deja avem rezerve internationale excedentare si crearea de lichiditate prin interventii directe este o iluzie, nicio banca centrala nu poate face acest lucru. Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a afirmat in urma cu doua saptamani ca o apreciere excesiva a leului ajuta dezinflatia pe termen scurt, dar ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu si lung, iar banca centrala este interesata ca rata de schimb sa ramana intr-o zona de echilibru.

El a aratat atunci ca de multi ani nu a mai vazut un atat de mare aflux de rapoarte pozitive la adresa Romaniei, ceea ce pune presiune pe cursul de schimb, atragand fonduri volatile.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, afirma recent ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, dar bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competitivitatii.

"Deocamdata nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de inalta (...) In 2005 - 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret. Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru.

In opinia lui Croitoru, Guvernul trebuie "sa faca loc" sectorului privat, mai ales ca in perioade de crestere economica, deficite mai mici nu inseamna neaparat cheltuieli publice mai mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri