"In primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-a redus cu 38%, ceea ce este foarte mult. Astfel ca estimez ca daca anul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, in acest an va fi de 4,6-4,8%. Acest lucru arata o incredere a IMM-urilor si o constientizare a faptului ca este nevoie sa-si schimbe strategia", a spus Saramet (foto), la seminarul Mediafax Talks about SMEs.

Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivit reprezentantului Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cresterea numarului creditelor pe termen lung, pentru investitii.

"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung, pentru finantarea investitiilor. In acest an aceste credite reprezinta 29% din total. Este un semnal pozitiv ca a inceput accesarea de credite pentru cresterea cifrei de afaceri, si chiar daca mai sunt cereri pentru finantarea capitalului de lucru, pentru subzistenta, acestea sunt in scadere", a adaugat Saramet.

De asemenea, a crescut numarul firmelor din industrie care acceseaza credite, in conditiile in care cele mai active, anul trecut, erau cele din constructii si comert. In acest an, 26% din firmele care vor garantii pentru credite sunt din industrie, fata de 16-17% in ultimii ani.
"Toate acestea sunt elemente ca a crescut increderea, interesul pentru investitii din partea IMM", a adaugat Saramet.

Citeste si:

Fondul a acordat anul trecut garantii de peste 650 milioane de euro, in crestere cu peste 40% fata de anul anterior, iar numarul contractelor a urcat la 9.000.

Cele mai multe garantii au fost acordate pentru firmele din comert, industrie, servicii, constructii si agricultura.

FNGCIMM este o institutie financiara nebancara ce are ca unic actionar statul roman reprezentat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Fondul garanteaza pana la 80% din creditele acordate IMM-urilor, pana la valoarea de 2,5 milioane de euro. Fondul are un capital social de 160 de milioane de euro, in conditiile in care anul trecut acesta a fost majorat cu cira 90 de milioane de euro.

Din anul 2009, Fondul garanteaza si achizitia de locuinte prin intermediul programului "Prima Casa".