Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Turismului a virat, in urma cu doua zile, prima transa din prima de la stat pentru sumele economisite de clientii bancilor de locuinte, valoarea acesteia fiind de 9 milioane de lei, a precizat Eugen Curteanu, secretar de stat in cadrul MDRT. Plata a fost realizata in acest an cu doua luni mai devreme decat s-a intamplat anul trecut.
“Plata efectiva a primei transe a fost facuta acum doua zile, iar banii au ajuns ieri in conturile clientilor bancilor de locuinte. Astfel, s-a dat un nou impuls programului si ramane de vazut cum vor reusi cele doua banci sa gestioneze acest capital nou de imagine”, a declarat Eugen Curteanu.

Prima transa a primei de la stat, in valoare de 9 milioane de lei, reprezinta 11% din totalul cererilor de plata pentru anul 2010, de 81 milioane de lei, explica secretarul de stat din cadrul MDRT. El considera ca restul banilor vor fi platiti, probabil, in alte doua transe, dar o decizie in acest sens inca nu a fost luata.

Statul roman a platit anul trecut prime in valoare de 60 milioane de lei pentru economiile atrase de bancile de locuinte in 2009. In 2010, plata s-a realizat in doua transe, iar valoarea primei transe a fost de circa 11 - 12 milioane de lei.

Prima platita de stat pentru clientii bancilor de locuinte este de 25% din sumele economisite, dar nu mai multe de 250 de euro pe an/contract. Clientii bancilor de locuinte au economisit in 2010 circa 325 milioane de lei.

“Observam ca sistemul de economisire-creditare este un succes, responsabilizeaza cetatenii si poate ca romanii chiar au nevoie de acest lucru”, a concluzionat Curteanu.

Sistemul de economisire – creditare pentru domeniul locativ a fost lansat in Romania in anul 2004, iar in prezent in aceasta piata exista doi jucatori – Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte. Numarul contractelor de economisire-creditare in scop locativ din Romania aproape s-a triplat in perioada 2008 – 2010, urcand de la 109.000 pana la 324.000 de contracte la finalul anului trecut.

Cumulat, cele doua banci au atras depozite de la clienti in valoare de 711 milioane de lei, iar pana la finalul anului 2011 se estimeaza ca nivelul acestora va ajunge la 1 miliard de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri