Prin operatiunea de joi, Trezoreria a redeschis o emisiune de titluri cu scadenta la zece ani, prima data dupa aproape patru ani.

Randamentul maxim acceptat la licitatia de joi a fost de 7,48% pe an, iar cererea totala a bancilor s-a ridicat la 1,392 miliarde de lei.

Titlurile scoase la vanzare in aprilie au o maturitate reziduala de sase ani, intrucat MFP a redeschis o emisiune de obligatiuni lansata in 2007. Ministerul Finantelor a atras la acea operatiune fonduri de 109,3 milioane lei, de 4,5 ori mai putin decat valoarea programata, de 500 milioane lei, la un randament mediu de 7,4%.

Citeste si:

Ministerul a programat pentru luna mai emisiuni de titluri de stat pe piata interna de 4,8 miliarde de lei, sub valoarea imprumuturilor contractate in luna aprilie, de 6,13 miliarde de lei. Licitatia de joi a fost ultima din luna mai, iar Trezoreria a atras in total 4,97 milliarde lei in luna mai.

De asemenea, institutia s-a imprumutat in luna mai cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani, pe piata interna, cu 56% mai mult decat valoarea anuntata, la un randament de 4,89% pe an.

MFP a angajat de la inceputul anului imprumuturi de 26,2 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.