Societe Generale, alaturi de Erste Bank, sunt aranjorii selectati de catre Ministerul Finantelor pentru emisiunile din programul cadru de finantare pe termen mediu.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi a anuntat in urma cu doua saptamani ca Romania va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) in prima parte a acestui an si va lansa o alta licitatie in a doua parte a anului 2011.

Potrivit unei analize BRD, filiala locala a Societe Generale, Ministerul Finantelor va imprumuta in acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pietele externe prin programul MTN (Medium Term Notes), in conditiile in care nevoia totala de finantare pentru 2011 este estimata la 86 miliarde de lei (circa 21 miliarde euro).

Nevoia totala de finantare pentru acest an a fost calculata luand in considerare un deficit bugetar de 4,4% din PIB, cat a fost convenit cu FMI.

Citeste si:

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar pana acum nu s-a realizat nicio licitatie.

Finantele au atras in 2009 valuta din piata interna in suma de 2,76 miliarde de euro, prin trei operatiuni. De asemenea, Trezoreria a realizat anul trecut doua emisiuni de titluri de stat in valuta, in suma de 2,5 miliarde de euro, din care a rambursat o emisiune realizata in noiembrie 2009, de 1,42 miliarde de euro.

Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in luna martie a anului trecut, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.