Activele Volksbank in Romania au scazut cu 2,1% in primul trimestru, de la 4,8 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut la 4,7 miliarde de euro in martie, in timp ce provizioanele s-au redus cu 18%, a anuntat grupul austriac Volksbank, care controleaza banca.
In martie anul trecut, Volksbank Romania avea active de 5,3 miliarde de euro.

Activele Volksbank International (VBI), institutie care controleaza banca din Romania, au stagnat la 13,7 miliarde de euro, a anuntat grupul austriac Volksbank, potrivit Mediafax.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in portofoliul de active al VBI, cu 4,7 miliarde de euro, urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro).

VBI controleaza zece banci din noua tari in Europa Centrala si de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croatia, Romania, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia-Hertegovina. In plus, VBI este prezent pe piata bancara din Austria.

Soldul creditelor VBI a ramas stabil fata de decembrie, la 9,9 miliarde de euro, in timp ce depozitele au urcat la 5,2 miliarde de euro. VBI a raportat provizioane de 39 de milioane de euro pentru primul trimestru, cu o scadere semnificativa, de 17,9% in Romania, se arata in raport.

Numarul de angajati a coborat de la 5.362 in decembrie la 5.300, in timp ce reteaua de sucursale a fost redusa de la 547 de unitati la 485.

Grupul Volksbank controleaza participatia majoritara la VBI. Banca austriaca detine 51% din actiunile VBI, alti actionari fiind DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.

Volksbank Romania a avut anul trecut o pierdere de 36 milioane euro, comparativ cu un profit inainte de impozitare de 51,7 milioane euro in 2009, in contextul in care costul cu provizioanele s-a dublat, iar venitul net din dobanzi a scazut cu 5,88%. Provizioanele s-au dublat, de la 69,8 milioane euro in 2009 la 153,4 milioane euro anul trecut.

Grupul a anuntat in decembrie ca va analiza vanzarea participatiilor la Volksbank International si VB Leasing International, ambele cu operatiuni si in Romania.

Cotidianul rus Vedomosti a anuntat, in aprilie, ca Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, se afla in faza finala a negocierilor pentru achizitia a 51% din actiunile VBI.

Surse bancare au declarat la momentul respectiv, ca Sberbank vrea sa preia toate activele VBI din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Volskbank Romania, cea mai mare subsidiara a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE in Romania.

Intr-un interviu pentru cotidianul american Wall Street Journal, directorul general al Sberbank, German Gref, a afirmat ca negociaza preluarea VBI, dar nu se afla in faza finala a unei intelegeri cu nicio banca internationala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri