Investitiile in fonduri mutuale ajung, anul acesta, la 400 de milioane de euro
Investitorii sofisticati devin vanatul favorit. Acestia sunt ademeniti de catre unele companii de administrare a investitiilor, cu produse noi.

Piata fondurilor deschise de investitii incepe sa se miste, dupa o lunga perioada de letargie. Impulsul l-a dat Regulamentul nr. 15 emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, intrat in vigoare la jumatatea anului trecut, regulament menit sa reglementeze autorizarea si functionarea acestor organisme financiare. Pe de alta parte, evolutia spectaculoasa a Bursei a influentat aparitia unor fonduri de actiuni sau diversificate. Din vara lui 2005 si pana in prezent s-au lansat nu mai putin de opt fonduri mutuale. Doua dintre acestea fac plasamente cu preponderenta in obligatiuni (BT Clasic si Europa Obligatiuni), un fond este monetar (Fortuna Classic), doua sunt de actiuni (BCR Expert si BT Maxim), iar trei sunt diversificate (Capital Plus, Transilvania si Concerto).

Pentru 2006 se anunta infiintarea a cel putin tot atatea fonduri. Anul trecut, valoarea investitiilor pe piata fondurilor deschise de investitii a fost mai mica cu aproximativ 100 de milioane de euro, comparativ cu cea estimata, fiind de circa 200 de milioane euro. O cauza a fost intarzierea intrarii in vigoare a Regulamentului 15, este de parere Eugen Voicu, presedinte Certinvest. El afirma ca anul acesta investitiile in fonduri mutuale ar putea ajunge la aproximativ 3-400 milioane de euro, iar tendinta va fi de crestere, cel putin pana in 2007.

Concurenta devine acerba pe piata, lupta apriga dandu-se pe investitorii mari, sofisticati. Acesta este motivul pentru care unele companii de adminstrare a investitiilor au decis sa-si extinda aria de lucru, lansand, pe langa fonduri clasice,si fonduri adresate unui segment anume de investitori. Ofertele noi includ fonduri imobiliare, de acumulare pentru pensiile private, fonduri pe indici bursieri sau fonduri de fonduri. Certinvest intra pe piata imobiliara cu doua fonduri. Un fond, operational deja, este unul autoadministrat si se adreseaza investitorilor persoane fizice, dar si societatilor mici. Acestia nu vor putea fi insa intr-un numar mai mare de 499. Al doilea fond imobiliar urmeaza sa fie lansat si vizeaza investitori mari din sectorul financiar, precum banci sau fonduri de investitii, care nu vor fi mai multi de 100. Suma minima de participare este de 10.000 de euro si este posibil ca fondul sa functioneze incepand din martie 2006.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22753&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri