Proiectul include un cod mai strict de penalitati nu doar pentru banci dar si pentru bancheri, daca ascund informatii fata de autoritatile de reglementare sau incalca prevederile care limiteaza componenta in numerar a bonusurilor.

Legea va duce la cresterea pragului superior al amenzilor in Europa si va permite majorarea penalitatilor in tari care aveau legislatii bancare permisive inainte de criza financiara, precum Irlanda si Germania.

Documentul obtinut de Reuters include planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar si reprezinta una dintre cele mai ambitioase masuri de reforma dupa cea de limitarea a bonusurilor.

Noul cod va permite tarilor UE sa amendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariu din bonusuri, in functie de care suma este mai mare.

Citeste si:

Proiectul propune si ca autoritatile nationale de reglementare sa poata penaliza bancile cu pana la 10% din cifra de afaceri.

Daca vor deveni lege, noile prevederi vor depasi cu mult regulile din Irlanda, unde autoritatile nu pot impune o amenda mai mare de 500.000 de euro unei persoane.

In Germania, amenda maxima care poate fi aplicata unei institutii este de un milion de euro.

Autoritatea britanica pentru servicii financiare poate insa sa impuna penalitati nelimitate bancilor si angajatilor acestora, iar anul trecut a amendat JP Morgan cu 33 de milioane de lire sterline, pentru ca nu a separat banii proprii de cei ai clientilor.