Bancherii ar putea fi amendati cu peste cinci milioane de euro daca incalca reglementarile Uniunii Europene, potrivit unui proiect de lege care ar apropia, daca va fi aprobat, prevederile statelor din UE de regimul mai strict din Marea Britanie privind sectorul bancar, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Proiectul include un cod mai strict de penalitati nu doar pentru banci dar si pentru bancheri, daca ascund informatii fata de autoritatile de reglementare sau incalca prevederile care limiteaza componenta in numerar a bonusurilor.

Legea va duce la cresterea pragului superior al amenzilor in Europa si va permite majorarea penalitatilor in tari care aveau legislatii bancare permisive inainte de criza financiara, precum Irlanda si Germania.

Documentul obtinut de Reuters include planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar si reprezinta una dintre cele mai ambitioase masuri de reforma dupa cea de limitarea a bonusurilor.

Noul cod va permite tarilor UE sa amendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariu din bonusuri, in functie de care suma este mai mare.

Proiectul propune si ca autoritatile nationale de reglementare sa poata penaliza bancile cu pana la 10% din cifra de afaceri.

Daca vor deveni lege, noile prevederi vor depasi cu mult regulile din Irlanda, unde autoritatile nu pot impune o amenda mai mare de 500.000 de euro unei persoane.

In Germania, amenda maxima care poate fi aplicata unei institutii este de un milion de euro.

Autoritatea britanica pentru servicii financiare poate insa sa impuna penalitati nelimitate bancilor si angajatilor acestora, iar anul trecut a amendat JP Morgan cu 33 de milioane de lire sterline, pentru ca nu a separat banii proprii de cei ai clientilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri