Reprezentantii oamenilor de afaceri anunta iminenta unui „colaps al economiei”. Ei spun ca exporturile - motorul economiei - au intrat in recesiune si sustin ca un leu puternic are efecte negative puternice asupra companiilor romanesti.
„Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea acum de circa 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro”, afirma Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El considera totodata ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) manifesta o „prudenta excesiva”.

„Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fi excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel”, afirma presedintele AOAR.

Baltazar: „In loc sa eficentizeze propriile afaceri, exportatorii vor sa compenseze deficitul lor de competitivitate din curs”


„Nu este vorba de prudenta din partea BNR, ci de incercarea dramatica pentru economia Romaniei de a combate inflatia prin aprecierea leului. Economia de piata inseamna insa sa lasi cursul de schimb acolo unde este economia”, spune Ilie Serbanescu, analist economic.

Intrebat despre problemele sociale generate de un curs ascendent al euro fata de leu, analistul aminteste ca guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat populatia sa se imprumute in moneda in care realizeaza castigurile. „Moneda nationala a unui stat nu poate sa se aprecieze pe o economie care se prabuseste, iar pe cei care au luat credite in euro nimeni nu i-a obligat sa faca acest lucru”, concluzioneaza Serbanescu.

Nu toti analistii economici impartasesc insa aceste idei. „In loc sa eficentizeze propriile afaceri ca sa scada costurile de productie, o parte a exportatorilor romani vor sa compenseze deficitul lor de competitivitate din curs”, a declarat consultantul Bogdan Baltazar.

El apreciaza drept justificat actualul nivel al cursului de schimb leu/euro si afirma ca producatorii autohtoni ar trebui sa rezolve prin investitii problemele legate productivitate si nu militand pentru un leu slab.

Inflatie de 20% in euro, in trei ani

Reprezentantii AOAR sustin ca, in conditiile unui curs stabil, inflatia in euro a crescut cu 20% in ultimii trei ani. In aceste conditii, firmele locale care produc pentru export trebuie sa vanda pe pietele externe cu preturi mai mari cu peste 20%. „Daca nu se iau in calcul toate aceste probleme pentru a determina dezvoltarea economica in viitor, nu putem evita un colaps economic”, spune si Constantin Savu, vicepresedinte AOAR.

De la inceputul anului, leul s-a apreciat in raport cu euro cu 3,8% pana la 4,2848 lei/euro.

Cum comentati? Credeti ca ar trebui ca exportatorii sa isi vada de afaceri si sa nu mai acuze BNR? Unde credeti ca va ajunge cursul de schimb la finele lunii iunie?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri