Subsidiarele bancilor elene din sectorul bancar romanesc sunt lichide si bine capitalizate, a declarat seful misiunii de evaluare a Fondul Monetar International (FMI) pentru Romania, Jeffrey Franks, adaugand ca nu vede semne ale unei extinderi in Romania a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul bancilor, noteaza Mediafax.
"Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Bloomberg la Washington.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" si a anuntat ca exista sanse de 50% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

Franks avertizeaza asupra pericolului revenirii la situatia unor intrari excesive de capital in Romania.

"Odata cu recuperarea economiei, nu vrem sa revenim la situatia intrarilor excesive de capital in Romania si a riscurilor pentru inflatie si deficit de cont curent ridicate. Trebuie sa ne pazim atat impotriva riscurilor de scadere, cat si de crestere prea accelerata a economiei in pentru perioada urmatoare de unul sau doi ani", a spus Franks.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus cu 59% in primul trimestru, la 634 milioane de euro, in timp ce investitiile straine directe au inregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.

Totodata, Franks a reluat afirmatiile de la inceputul lunii mai, de la Bucuresti, privind posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa intareasca politica monetara in lunile urmatoare pentru a restrange lichiditatea din piata financiara in contextul acumularii unor presiuni inflationiste "semnificative".

"Nu exista nicio indoiala ca presiunile inflationiste sunt semnificative in Romania la acest moment. Trebuie sa existe o miscare intr-o directie de inasprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvata o reducere a lichiditatii, dupa care sa vedem cum arata prognozele de inflatie pentru 2012. Iar daca in viitor este nevoie, BNR ar trebui sa ia masurile corespunzatoare", a spus Franks.

Dobanda de politica monetara a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu.

ATEbank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

Banca elena controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri