BCR asteapta avizul BNR la normele de creditare dupa ce a semnat conventia pentru Prima Casa 4

Banca Comerciala Romana (BCR) a semnat cu FNGCIMM conventia pentru programul Prima Casa 4 si asteapta avizul BNR pentru normele de creditare, a anuntat banca, potrivit Mediafax.

"BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea. Estimam ca vom acorda primele credite prin programul Prima Casa 4 cat de curand", a declarat Oana Petrescu, vicepresedinte retail BCR.

Bancile trebuie sa primeasca de la FNGCIMM proiectul de conventie pentru Prima Casa astfel incat sa introduca prevederile acestuia in normele de creditare care urmeaza sa fie supuse aprobarii BNR.

Pana pe data de 20 mai, 11 banci si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului Prima Casa.

Programul guvernamental Prima Casa a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Creditele acordate au o rata a dobanzii egala cu EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, ca garantia statului la creditele contractate prin programul Prima Casa sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri