Franks: Romania poate obtine prin noua emisiune in euro un pret mai bun

Romania poate obtine prin emisiunea de titluri in euro din luna iunie un pret similar sau mai bun ca anul trecut, in urma intensificarii redresarii economice, iar eliminarea subventiilor la energie termica va accelera inflatia, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Romania va accesa pietele internationale prima oara dupa vanzarea in martie anul trecut a unor eurobonduri de un miliard de euro cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

"Sunt un observator extern, dar nu as fi surprins daca randamentul care va fi obtinut de autoritati va fi comparabil sau usor mai bun decat cel de anul trecut", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Reuters.

Romania va incepe pe 6 iunie intalnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul MTN (Medium Term Notes), in valoare de 550 milioane euro-1,5 milioane euro.

"Prima de risc pentru Romania a scazut, situatia macroeconomica este mai buna, economia isi revine, iar deficitul de cont curent ramane relativ scazut", a aratat Franks.

Oficialul Fondului a adaugat ca FMI mentine estimarea privind o crestere economica de 1,5% in acest an, dar datele peste asteptari din primul trimestru sugereaza ca avansul ar putea atinge 2%.

Analistii anticipeaza ca emisiunea de titluri in euro va atrage o cerere puternica, in conditiile in care datoriile de acest tip ale tarilor europene emergente sunt mai atractive decat cele ale statelor periferice din zona euro.

Ei cred insa ca Romania ar fi putut obtine un pret mai bun daca emisiunea ar fi avut loc mai curand.

"Emisiunea va decurge foarte bine, dar ar fi putut sa decurga si mai bine la inceputul acestui an, inainte ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa fi majorat dobanda de politica monetara", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Romania.

Romania beneficiaza din partea Standard&Poor's si Fitch de rating "BB+", aflat in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, cu perspectiva stabila.

Ratingul conferit de Moody’s este peste nivelul "junk", "Baa3", cu perspectiva stabila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri