Grupul Marco si-a consolidat pozitia pe piata aluminiului din Romania, devenind actionar majoritar la producatorul de alumina Alum Tulcea, prin intermediul Alro-Alprom Slatina. Dupa finalizarea ofertei publice de preluare a Alum, derulate la Bursa de Valori Bucuresti, Marco a comunicat pietei bursiere ca au fost achizitionate 624.198 actiuni Alum, in valoare totala de peste 9,095 milioane lei noi, prin intermediul Alro, companie ale carei actiuni sunt listate la Categoria I.

In urma acestei oferte, Alro detine 92,75% din Alum, capacitate de productie ce asigura materia prima necesara productiei in cele doua fabrici din Slatina. In paralel cu inchiderea ofertei, au aparut noi informatii in piata, doua institutii publice luand la puricat privatizarea Alro Slatina, din doua unghiuri diferite, dar legate de privatizarea Alro, care a fost, in premiera, realizata cu sprijinul pietei de capital. Prima institutie, nou-creata Autoritate de Control a Guvernului (ACG) a anuntat ca investitorii de la Marco nu si-au respectat o obligatie de investitii de portofoliu, asumata prin contractul de privatizare, care avea ca termen de finalizare luna iunie 2003.

In acelasi timp, reporterii Averea au aflat ca si Curtea de Conturi se afla, de la sfarsitul anului 2005, in documentare la Alro pentru a verifica modul si tehnicile de privatizare folosite de statul roman. Nici ACG, nici Curtea de Conturi nu au informat, insa, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) despre aceste investigatii si rezultatele obtinute pana acum, chiar daca aceasta institutie monitorizeaza contractul dintre Marco si statul roman in etapa postprivatizare. Surse din cadrul AVAS au declarat, pentru ziarul nostru ca investitorii de la Marco nu si-au respectat clauza de investitii de portofoliu prevazuta in contract, iar AVAS nu a avizat nici un document care sa ateste realizarea acestei investitii la data-limita, care a expirat in iunie 2003. In paralel, Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, ne-a declarat ca in documentarea noastra, noi nu am pornit si nu atingem aspectele investigate anterior in privatizarea Alro, privind pretul incasat de statul roman, ci de procedura si metodele de privatizare, in scurt timp vom termina raportul si il vom face public, o data cu finalizarea Raportului de activitate pe anul 2004.

Grupul Marco este decis sa continue investitiile in sectorul de aluminiu in Romania, prin nou-creatul holding Alro-Alprom-Alum, in care a investit deja. Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, considera ca decizia de preluare a Alum Tulcea face parte din strategia de transformare a grupului intr-un producator integrat de aluminiu, spune, adaugand: pentru punerea in practica a acestei strategii, Alro a investit pana in prezent circa 27 milioane dolari.

Cheia afacerii este, in continuare, Alprom, ce produce prelucrate din aluminiu cu valoare adaugata mult mai mare, de circa trei ori, decat vanzarile directe de aluminiu. Incertitudinea privind structura corporativa a Alro are un mai mare impact asupra pretului actiunii la Bursa decat evolutia pozitiva a pretului aluminiului pe plan international, considera analistul Dan Barbulescu, de la BERG. Totusi, evolutia pretului actiunilor Alro la BVB a fost ridicata de saltul spectaculos al cotatiilor aluminiului pe pietele internationale, dupa caderea brusca din vara trecuta, care a fost reflectata fidel si cursul titlurilor emitentilor din Slatina pe cele doua piete bursiere, BVB si Rasdaq (pentru Alprom si Alum).

Cotatia aluminiului la Londra s-a plasat, in ultimele zile, la cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, ca urmare a majorarii cererii, a avansului limitat al productiei si a achizitiilor masive ale fondurilor de investitii. Pentru acest an, estimarile analistilor de la Bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange) indica un pret de 1,8 dolari pentru un kilogram de aluminiu, fata de 1,7 dolari pe kilogram in 2005. Aceste evolutii pozitive sunt o continuare a trendului ascendent din 2005, cand pretul aluminiului a inregistrat, in final, o crestere de 14%, peste estimarile initiale, ce preconizau un avans de doar 10%.

La BVB, ultima achizitie a Grupului Marco, preluarea Alum, a reusit sa echilibreze pretul actiunilor Alro, care, dupa scaderea din sedinta de luni, cu 6,6%, au reusit marti sa se mentina la cotatia din sedinta de vineri, de 3,1 lei noi, ieri nefiind inregistrata nici o tranzactie.

AVAS continua actiunea in instanta impotriva Alro

Curtea de Apel Craiova a admis, ieri, apelul declarat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si a dispus rejudecarea cererii de anulare a majorarii de capital la compania Alro, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti. Cererea AVAS a fost anulata pe 19 octombrie 2005, ca netimbrata, prin sentinta Tribunalului Olt. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt. AVAS, actionar minoritar la Alro Slatina, a chemat in instanta compania la sfarsitul lunii iulie a anului precedent, solicitand anularea deciziei actionarilor de majorare a capitalului social, in 2005, cu peste 183 milioane lei, de la 211,1 milioane lei la 394,8 milioane lei, prin emiterea a 367,4 milioane actiuni la un pret de 0,50 lei (5.000 lei vechi) pe titlu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri