Clientii pot depune la BCR solicitarile de credit si documentatia aferenta incepand cu data de 6 iunie 2011, anunta oficialii bancii.

„BCR are un sold de 600 de milioane euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi ani prin acest program, daca ne dublam expunerea”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedintele de retail din cadrul BCR.

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50m².

Dobanda perceputa de BCR pentru creditele acordate prin Prima Casa este variabila si este formata din indicele Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric in relatia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clientii fara istoric). Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara in acest moment (variaza in functie de EURIBOR) este de circa 219 euro, precizeaza reprezentantii institutiei de credit.

Citeste si:

Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei ori din costul de construire. Banca accepta pana la 3 coplatitori si nu percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare a acestuia.

Evaluarea imobilului mai presupune un cost de 300 de lei (inclusiv TVA) pentru un apartamente.

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate (jumatate din valoarea creditului acordat).

Solicitantii de credit trebuie sa constituie un depozit colateral insumand valoarea primelor trei rate lunare de dobanda si sa asigure locuinta achizitionata sau construita din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor.