"Documentatia a fost depusa recent. Dupa analizarea acesteia, Consiliul institutiei va aviza sau nu preluarea Asito Kapital de catre Moldasig", a comunicat CSA, la solicitarea Mediafax.

Tranzactia vizeaza preluarea a 99,9% din capitalul social al Asito si a fost deja avizata de Comisia Nationala a Pietei Financiare din Republica Moldova, potrivit CSA.

Anul trecut firma din Bucuresti a avut subscrieri de 41,04 milioane lei, in crestere cu 32,4% fata de 2009, si a ocupat locul 15 in topul companiilor care incheie asigurari generale. Piata de profil a fost de 6,64 miliarde lei.

Asito Kapital are un capital social de 9,71 milioane de lei, controlat in proportie de 99,93% de Norcross Insurance Company Limited, o firma inregistrata pe o insula britanica.

Alte cinci persoane fizice, cetateni romani, controleaza fiecare cate 0,0031% din capitalul asiguratorului - Valentin Misov, Marcel Pirciog, Alexandru Barbu, Vladimir Dobrea si Ghenadii Gavajuc. Misov este directorul general al Asito Kapital, iar Pirciog adjunctul acestuia.

Citeste si:

Firma Asito Kapital a fost infiintata in 1998 sub denumirea Lukoil Asito si a avut ca obiectiv, in primii ani de functionare, asigurarea activelor si afacerilor derulate de grupul petrolier rus Lukoil in Romania.

Din 2003, societatea a inceput sa atraga clienti din afara grupului rus, iar din 2007 portofoliul de produse al Asito a fost extins, alaturi de cresterea numarului de salariati si de unitati teritoriale.

In 2010, societatea a trecut pe profit, cu un castig de 127.600 lei, de la pierderi de 1,58 milioane de lei in urma cu an.

Cu o cota de piata 24,5%, Moldasig este cel mai mare asigurator din Republica Moldova. Societatea este controlata de subsidiara cipriota a Rosgosstrakh, liderul pietei asigurarilor din Rusia, care detine 80% din capital, pachetul de actiuni fiind achizitionat in 2008