Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa emita in acest an obligatiuni denominate in lei, ca parte a programului de impulsionare a pietelor de capital, transmite Reuters. Pe langa titlurile in lei, institutia internationala are in vedere lansarea si de obligatiuni denominate in teng, moneda nationala a Kazahstanului. In 2005, BERD a emis, in Rusia, obligatiuni in valoare de cinci miliarde de ruble, iar anterior lansase titluri denominate in sapte monede nationale din state central-europene. Potrivit lui Jean Lemierre, presedintele BERD pentru Europa de Est si fostele state ale Uniunii Sovietice, actiunea desfasurata in Rusia a permis atat strangerea de ruble pentru acordarea de imprumuturi, dar si dezvoltarea pietei de capital.

Banca Europeana de Investitii isi reevalueaza strategia

BERD a fost infiintata in 1991 cu scopul de a finanta investitii din fostele state comuniste. In ultima perioada, institutia a inceput sa se reorienteze dinspre statele central-europene catre Romania, Bulgaria, statele balcanice si cele din regiunea Caucaz. Actionarii institutiei discuta in prezent despre viteza cu care BERD trebuie sa se retraga din tarile central-europene pentru a se orienta catre statele mai putin dezvoltate. Lemierre a aratat ca banca se afla in plin proces de trasare a strategiei pentru urmatorii cinci ani, acesta urmand sa fie prezentat in luna mai. Oficialul a afirmat ca in acest an institutia va investi circa 550 de milioane de euro in regiunea central-europeana, in scadere fata de 700 de milioane de euro in 2004 si de 1,6 miliarde de euro in 2002. Pentru anul trecut, BERD estimeaza un profit net de peste un miliard de euro, comparativ cu 300 de milioane de euro in 2004. "Structura geografica a volumului anual al afacerilor este estimat la 58% in statele aflate la inceputul procesului de tranzitie, 26% in Rusia si 16% in tarile emergente avansate", se arata intr-un comunicat al BERD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri