”Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al creantelor derulate prin factoring pentru companii atat in vremuri de crestere economica, cat si in perioade de recesiune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009, insa si-a revenit vertiginos in 2010, cu o crestere de 29% fata de anul precedent, a declarat Bogdan Rosu, prededintele ARF.

ARF a fost infiintata in aprilie 2011 de catre zece banci si IFN-uri si are ca scop princial promovarea factoringului ca instrument de finantate complet, accesibil si flexibil pentru companii.

Institutiile fondatoare ARF sunt BRD – Groupe Societe Generale, ING Commercial Finance IFN, BCR, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, EximBank, RBS Bank Romania, Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance si Romfactor.

Citeste si:

Bogdan Rosu mentioneaza ca exista potential ca piata factoringului sa ajunga la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB.

"Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, insa dezvoltarea pietei din ultima perioada ne face sa fim foarte optimisti. Pentru comparatie, tari ca Polonia si Ungaria au ajuns cu pietele de factoring la aproximativ 5% si respectiv 3,5% din PIB. In Bulgaria ponderea factoringului in PIB a ajuns la 1,5%, vecinii nostri atingand anul trecut cea mai mare crestere a pietei din regiune, de peste 60% fata de anul 2009", a declarat presedintele ARF.

Piața de factoring din Romania si-a inceput dezvoltarea in 1993 prin divizii ale unor banci existente in piata la acel moment. Din 2006 au inceput sa apara in piata IFN-uri specializate care ofera acest produs, in prezent existand in piata 15 jucatori.