Asociatia Romana de Factoring (ARF) estimeaza pentru anul 2011 o crestere a pietei cu aproximativ 20%, fata de nivelul de circa 1,8 miliarde de euro atins in 2010. Piata de factoring ar putea ajunge la 2,16 miliarde de euro la finalul acestui an.
”Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al creantelor derulate prin factoring pentru companii atat in vremuri de crestere economica, cat si in perioade de recesiune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009, insa si-a revenit vertiginos in 2010, cu o crestere de 29% fata de anul precedent, a declarat Bogdan Rosu, prededintele ARF.

ARF a fost infiintata in aprilie 2011 de catre zece banci si IFN-uri si are ca scop princial promovarea factoringului ca instrument de finantate complet, accesibil si flexibil pentru companii.

Institutiile fondatoare ARF sunt BRD – Groupe Societe Generale, ING Commercial Finance IFN, BCR, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, EximBank, RBS Bank Romania, Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance si Romfactor.

Bogdan Rosu mentioneaza ca exista potential ca piata factoringului sa ajunga la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB.

"Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, insa dezvoltarea pietei din ultima perioada ne face sa fim foarte optimisti. Pentru comparatie, tari ca Polonia si Ungaria au ajuns cu pietele de factoring la aproximativ 5% si respectiv 3,5% din PIB. In Bulgaria ponderea factoringului in PIB a ajuns la 1,5%, vecinii nostri atingand anul trecut cea mai mare crestere a pietei din regiune, de peste 60% fata de anul 2009", a declarat presedintele ARF.

Piața de factoring din Romania si-a inceput dezvoltarea in 1993 prin divizii ale unor banci existente in piata la acel moment. Din 2006 au inceput sa apara in piata IFN-uri specializate care ofera acest produs, in prezent existand in piata 15 jucatori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri