Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a pus sub semnul intrebarii estimarile recente ale economistilor ING Bank, care estimeaza ca banca centrala ar fi vandut un miliard de euro in luna mai pentru a impiedica deprecierea monedei nationale. Isarescu a precizat ca analistii carefac astfel de calcule ar trebui sa se intrebe si daca exista atata lichiditate in piata.

"Citesc cu mare interes raportul ING si mai ales incercarile de a calcula de fiecare data care au fost interventiile Bancii Nationale. Cand se fac asemenea calcule trebuie sa se faca si corelatii mai simple. Daca am vandut un miliard de euro inseamna ca am absorbit patru miliarde de lei din piata. Dar cum sa existe un surplus de patru miliarde de lei, mai ales la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii?", a declarat guvernatorul BNR.

ING Bank estima ca banca centrala a vandut, in a doua parte a lunii mai, intre 700 milioane euro si un miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro. "Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar in realitate este foarte probabil ca BNR sa fi vandut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", apreciaza analistii ING.

Guvernatorul BNR a facut ieri referire si la comentariilor actorilor din mediul de afaceri care citeaza numai rapoartele ce spun ca leul este supraevaluat, dar le uita pe cele conform carora leul ar trebui sa fie mai puternic.

Citeste si:

"Daca citati pe cineva, sper sa ii citati si pe ceilalti. Asa se face. Daca tot citati The Economist Intelligence Unit, care ne spune pe baza de calcule ca leul este supraevaluat si ca ar trebui sa fie cursul 4,7 lei pentru un euro, faceti numai un pas tot la Londra, la alta unitate de prestigiu in domeniul cercetarii, Barclays Capital, care spunea ca «fair value» a leului ar fi in jur de 4 lei pentru un euro. Cred ca daca ar fi prezentate ambele viziuni ar fi mai corect", a explicat Mugur Isarescu.

Reprezentantii oamenilor de afaceri anunta iminenta unui „colaps al economiei”. Ei spun ca exporturile - motorul economiei - au intrat in recesiune si sustin ca un leu puternic are efecte negative puternice asupra companiilor romanesti.

„Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea acum de circa 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro”, afirma Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El considera totodata ca BNR manifesta o „prudenta excesiva”.

Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fi excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel”, afirma presedintele AOAR.